Nezařazené

Kuřecí plátky s houbami, smetanou a rýží se sladkým hráškem

12. 10. 2018

Některá jídla mají silnou psychoterapeutickou schopnost, ani kvůli tomu nemusela studovat vysoké školy a absolvovat výcviky s nejlepšími terapeuty. Třeba kuře s houbami!

Možná je to tou kombinací hebké smetanové omáčky s vůní hub a hráškovou rýží, proč ve mě takový nedělní oběd vyvolává představu klidného podzimního odpoledne na malém městě, prostě toho, co mě vždycky okouzlovalo… Každopádně je to balzám na duši. Osobně můžu doporučit místo prášků na uklidnění.

Suroviny:
4 kuřecí stehenní řízky
sůl a čerstvě mletý pepř
2 lžíce másla
1 cibule
špetka drceného kmínu
lžička sladké mleté papriky
velká hrst čerstvých lišek (nebo hřibů či jiných hub)
150 ml smetany 33%
Na rýži se sladkým hráškem:
300 g dlouhozrnné rýže
2 lžíce oleje
sůl
1/2 oloupané cibule
3 hřebíčky
1 lžíce másla
200 g mraženého hrášku
2 lžičky krupicového cukru
1 lžíce citronové šťávy

Postup:

Řízky rozkrojte a poté osolte a opepřete. Máslo rozpusťte v kastrolu
a opečte na něm dosklovita jemně nakrájenou cibuli. Potom ji odhrňte
stranou, přidejte maso a také ho opečte. Poprašte kmínem, paprikou
a zpěňte ji.

Přidejte očištěné a překrájené houby, osmahněte je a vlijte smetanu.
Přiklopte a duste na mírném ohni 5–10 minut. Promíchejte, ochutnejte
a je-li třeba, dochuťte.

Rýži si připravte předem, abyste ji mohli podávat jako přílohu. Troubu
předehřejte na 180 °C. Rýži propláchněte horkou vodou a nechte
okapat. V kastrole vhodném do trouby rozehřejte olej a opečte na něm
rýži dosklovita. Osolte, přilijte 450 ml vody, navrch položte cibuli se
zapíchnutými hřebíčky a přiveďte k varu. Pak kastrol přiklopte poklicí
a duste rýži v troubě 20–30 minut. Když je rýže měkká, odstraňte cibuli
a rýži načechrejte vidličkou, aby byla sypká.

Zatímco je rýže v troubě, rozpusťte v rendlíku máslo, dejte na něj
hrášek, přidejte cukr, citronovou šťávu a osolte. Promíchejte, zakryjte
pokličkou a několik minut zvolna poduste. Že je hrášek hotový, poznáte
ochutnáním – bude měkký, šťavnatý a stále ještě krásně kulatý. Jakmile
dosáhnete tohoto stadia, vypněte plamen. Nakonec hrášek opatrně
vmíchejte i se šťávou do hotové rýže.

Na talíř dejte větší hromádku hráškové rýže, uprostřed utvořte prohlubeň
a do ní navrstvěte maso s liškami a omáčkou.

Komentáře