polévky rychlovky z ciziny

Orient, nebo Rakousko? Vyberte svou oblíbenou dýňovku!

8. 11. 2018

Když jsem kdysi psala na Facebook něco o dýňové polévce, rozhořčila se jedna čtenářka, co to doporučuji za hrůzy, že kdyby na svého muže večer čekala s dýňovkou, otočil by se hned ve dveřích a šel do hospody na guláš! 😀 Chápu, u nás máme taky rádi maso, ale zaplaťpánbu není povinné. Můj muž si dýňovku zamiloval před pár lety, když jsme si projeli na kole v říjnovém dešti 50 kilometrů podél Dunaje ve Wachau a pak jsme zmrzlí zalezli do vyhřáté útulné hospůdky na náměstí v Melku. Na místní dýňovku se nedá zapomenout, a věřím že recept níže (tedy ten rakouský!) se jí blíží, jak nejvíc je v mých silách.

Její chuť i barva je podle mě přesnou ilustrací toho, co v češtině neumíme nazvat výstižněji než anglickým „comfort food“ – tedy jídlo, které vás utěší, zahřeje, oblaží, dá vám pocit domova a klidu. Úplně totéž splňuje i druhý recept na dýňovku, který už můžete znát z mé první kuchařky a je naopak laděn docela orientálně – najdete v něm i kokosové mléko a koriandr.

U obou receptů můžete použít i dýni předem upečenou (200°C, 30 minut) – polévka pak bude mít ještě silnější chuť. Ale mám vyzkoušeno, že je skvělá i bez toho.

Tyto dvě dýňovky doma střídám. Rozdíl v chuti není tak velký, jak by se na první pohled zdálo, a tak dosahuji jen toho, že nám prostě dýňovka nemůže zevšednět, protože má pokaždé trochu jiný odstín.

Jo a jeden malý tip, pokud by hrozilo, že někdo z rodiny fakt zdrhne na guláš… V té bájné restauraci v Melku (zur Post) k dýňovce přidávali pár pěkně dokřupava vypražených plátků slaniny…

 

Rakouská dýňová polévka

Suroviny:

3 lžíce másla

1 cibule

2 stroužky česneku

1 menší dýně hokkaido (asi 600-700 g)

1 jablko

1 mrkev

1 brambora

3 cm čerstvého zázvoru

sůl a čerstvě mletý pepř

1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru

5 lžic sladké smetany + trochu na ozdobu

pažitka

chilli vločky

Postup:

V kastrolu si rozpusťte máslo, přidejte cibuli nakrájenou na kostičky, česnek na plátky a opékejte dosklovita. Mezitím si pokrájejte na kostky dýni (semínka usušte na topení  pro sýkorky).

Dýni přidejte do kastrolu a opékejte za občasného promíchání, a mezitím si očistěte i jablko, mrkev a bramboru, vše nakrájejte na kostky a přidejte k dýni. Společně opékejte ještě cca 5 minut s občasným promíchnutím.

Pak přidejte oloupaný a nastrouhaný zázvor, sůl, pepř, zalijte vývarem a vařte, dokud vše nezměkne (po půlhodině zkuste ochutnat kousek dýně, jestli už je měkká i slupka). Pak polévku rozmixujte. Vmíchejte sladkou smetanu, cukr a citron. Pak ochutnejte, podle potřeby dochuťte solí, citronem nebo cukrem, můžete přidat i pepř a chilli.

Chuťově vyladěnou polévku podávejte ozdobenou smetanou, pár snítkami pažitky a podle chuti i posypanou vločkami chilli.

 

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Suroviny:

4 lžíce olivového oleje

1 cibule

2 stroužky česneku

1 menší dýně hokkaido

2 lžičky mletého koriandru

1 l zeleninového vývaru

1 cm čerstvého zázvoru

sůl a mletý pepř

400 ml kokosového mléka

hrst lístků čerstvého koriandru

Postup:

V kastrůlku na olivovém oleji zpěňte cibulku a česnek. Když jsou průsvitné, přidejte dýni (bez semínek a pokrájenou na kusy) a mletý koriandr. Opékejte několik dalších minut.

Na tento základ nalijte vývar, přidejte zázvor a přiveďte k varu. Uvařte, dokud nebude dýně měkká, bude to trvat tak půlhodinku. Vařící polévku podle chuti osolte, opepřete, vmíchejte polovinu kokosového mléka a rozmixujte dohladka.

Zbytek kokosového mléka přidejte do polévky až na talířích – nalijte ji do středu každé polévky a jen lehce promíchněte, aby vznikla mramorová kresba. Hojně posypte lístky koriandru.

 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit