na neděli

Silvestrovská bowle

31. 12. 2018

Bowli u nás doma vždycky na Silvestra chystal táta. Přestože je to alkoholický nápoj, naši nám trochu bowle nalili už v době, kdy jsme se sestrou byly ve věku teenagerů – snad si můžu dovolit takto udat své rodiče, protože po třiceti letech už je zločin jistě promlčen.

Mám ji ráda ze spousty důvodů. Je to moje vzpomínka na dětství v Děčíně – ostatně byl to jediný den, kdy táta vyndal ze skříně starožitnou polévkovou mísu (ano, byla to tedy vlastně už bowlová mísa…). Baví mě také vyzobávat ze skleničky lahodně ochucené ovoce. Jakkoliv si podobné nápoje občas děláme i v létě, silvestrovská verze je přece jen úplně jedinečná.

Díky těmto vzpomínkám mi bowle dodnes dodává pocit vzrušení. Začíná další rok – kdoví, co nám přinese?

 

Suroviny:
2 ovocné kompoty (např. ananas a mandarinka)
3 lžíce rumu
cca 2 lžíce krystalového cukru
1 lahev sektu (brut či demi)
15 kostek ledu
chcete-li: mražené maliny

Postup:

Šťávu z kompotů slijte do nádoby, ve které budete bowli připravovat – ideální je skleněná či porcelánová mísa s víkem, ale můžete použít i hezký skleněný džbán.

Do jiné misky dejte kousky ovoce (ananas v kroužcích pokrájejte na kostky), polijte je rumem, posypejte cukrem (podle sladkosti ovoce), promíchejte a nechte přibližně 2 hodiny marinovat.

Pak marinované ovoce i s uvolněnou šťávou vlijte ke šťávě z kompotu do velké mísy a zalijte sektem. Do skleniček dejte led a mražené maliny. Hned podávejte, bowle se ideálně nalívá velkou sběračkou.

 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit