retro sladká tečka

Vláčné jablečné vdolky

15. 2. 2019

Když byly děti malé, bydleli jsme v domě s ovocným sadem, a tak jsem každý podzim měla obrovskou úrodu jablek.

Jablečné vdolky jsem pekla skoro každý týden a vyzkoušela jsem různé varianty. Vdolky můžete usmažit na pánvi i péct v troubě. Smažení není má oblíbená úprava jídla, pečení v troubě mi bylo vždycky sympatičtější, protože při něm vám vdolky nenasáknou olejem, jsou lehčí a navíc máte v kuchyni čistší vzduch.

Jenže moje rodina rozhodla jednoznačně – když jsem jednoho dne jako test udělala půlku vdolků pečenou v troubě a půlku smaženou na pánvi, ty pánvičkové zvítězily na celé čáře… Co naděláme! Od té doby smažím, ale musím sama uznat, že tak vzniká z nejlevnějších surovin skutečná delikatesa…

Suroviny:

42 g droždí (1 kostka)
50 g moučkového cukru
400 g hladké mouky a trocha na posypání
250 ml vlažného mléka
1 vejce
špetka soli
150 g másla
2 jablka
jedlý olej na smažení
200 g tučného tvarohu
2 lžíce medu
100 g povidel

Postup:

Droždí rozdrobte do mísy, přidejte lžíci moučkového cukru, rozmíchejte a počkejte, až se droždí působením cukru rozpustí. Pak vmíchejte 100 g mouky, 200 ml mléka, rozmíchejte na kaši, zakryjte utěrkou a nechte asi 15 minut na teplém místě, až kvásek pěkně vzejde. Vmíchejte do něj po částech zbytek mouky a cukru, ve zbylém mléce rozšlehejte vajíčko a přidejte ho také do těsta. Přisypte špetku soli.

V kastrůlku si rozpusťte 100 g másla, nechte lehce zchladnout a také zapracujte do těsta. Těsto posypte troškou mouky, přikryjte utěrkou a nechte zhruba hodinu kynout. Mezitím si nastrouhejte jablka (můžete je předtím oloupat, máte-li je radši bez slupky, já slupku nechávám). Vmíchejte je do vykynutého těsta.

V pánvi si rozpalte cca 2 cm oleje. Když je dost horký, mokrýma rukama tvarujte z těsta kouličky velikosti mandarinky, vkládejte je do pánve a každou mírně smáčkněte lžící. Po několika minutách budou vdolky z jedné strany zlatavé, pak je otočte a opečte i z druhé.

Zatímco se vdolky smaží, smíchejte tvaroh s medem a v kastrůlku si rozpusťte zbytek másla. Ještě horké vdolky vysušte papírovou utěrkou, potřete rozpuštěným zbylým máslem (tuto proceduru můžete vynechat, ale je to škoda…), na horní stranu rozetřete trochu povidel a ozdobte bohatou čepicí medového tvarohu.

TIP: Možná jste zvyklí na klasické vdolky bez jablek, ale tenhle fór, který jsem poprvé ochutnala u sousedky u nás na vesnici, je opravdu užitečný. Jablíčka dodají těstu úžasnou šťavnatost a vláčnost. Můžete je do těsta nakrájet na kostičky (tím pádem jich klidně přidejte i víc, protože vám nenaředí těsto tolik, jako jablka strouhaná).

 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit