po babičce rychlovky

Pstruh po mlynářsku s mandlemi a bylinkovo-hořčičnými bramborami

8. 3. 2019

Tak nám začal půst! Už jsem se docela těšila – letos je to všechno nějak pozdě a mé tělo už prahlo po odlehčení! Prožívali jste to podobně? Teď je to nádhera, ubrali jsme v jídle i pití, spoustu času trávíme venku a pořád si s přihlouplým úsměvem opakujeme „slyšíš ty ptáčky?“. 😀

Co jiného si dopřát na začátku doby postní, než dobrou sladkovodní rybu? Třeba vás zaujme můj recept na pstruha, který kombinuje klasiku s pár nápady navíc. A protože k půstu se ryby hodí, chci vám ještě připomenout sardinkový koláč, už jste ho zkoušeli?

Pstruh po mlynářsku prý vznikl tak, že paní mlynářka potřebovala něčím ochutit pstruha, ale neměla doma skoro nic jiného než mouku. Nevím, jestli je to pravda, každopádně přidáním křupavé moučné krustičky mlynářka pstruha vyšperkovala opravdu znamenitě. Tohle mám ráda. Jednoduchost s úžasným efektem.

 

Suroviny:

Na bylinkové máslo:

125 g změklého másla
sůl
1 lžíce hrubozrnné horčice
sekané bylinky (pažitka, petrželka, tymián, estragon, oregano, kopr nebo i divoké byliny)

Na pstruha:
70 g hladké mouky
1 lžička mleté sladké papriky
1 lžička drceného kmínu
sůl a čerstvě mletý pepř
8 filetů z čerstvého pstruha
5 lžic přepuštěného másla (nebo olivového oleje)
1 lžíce čerstvého másla
hrst plátků mandlí

K podávání:

najemno nasekaná hladkolistá petržel
klínky citronu

Na brambory:

600 g brambor
špetka kmínu

Postup:

Několik hodin předem si připravte bylinkové máslo: změklé máslo v misce utřete a promíchejte se solí, hořčicí a bylinkami. Položte na čtverec fólie, vytvarujte váleček o průměru asi 3 cm a zabalte a utáhněte konce. Dejte ztuhnout do chladničky. Při podávání pak z válečku odkrajujte jednotlivá kolečka – plátky.

Mandle opražte na pánvi nasucho dorůžova a odložte stranou. Hladkou mouku promíchejte s paprikou, kmínem a solí. Filety obalte v moučné směsi a přebytečnou mouku oklepněte.
Na pánvi rozehřejte přepuštěné máslo. Filety opékejte na z každé strany asi 2 minuty a pak nechte ještě 2 minuty prohřát.

Při servírování dejte na každý filet tenký plátek čerstvého nebo bylinkového másla, opražené mandle a nasekanou petrželku. Vedle dejte řezy citronu a každý si sám svou rybu pokape (pokud byste to udělali předem, zbytečně narušíte křupavost moučné krusty na rybě).

Brambory:

Příprava ryby je velmi rychlá, a tak brambory začněte vařit už předem. Brambory oloupejte, nakrájejte na větší kostky a uvařte v osolené a okmínované vodě doměkka. Uvařené brambory slijte, položte na ně ještě v hrnci pár plátků bylinkového másla, nechte pod pokličkou rozpustit a promíchejte.

TIP: Pokud jste nekoupili hotové filety, připravte si je z čerstvých vykuchaných a očištěných pstruhů – položte pstruha na bok a hned za žábry udělejte šikmý řez, pak veďte řez na hřbetu podél celé páteře od hlavy k ocasu a ostrým nožem odřízněte filet podél kostí směrem dolů – nožem vlastně kopírujete kosti. Pak pstruha otočte a odřízněte i druhý filet a oba filety začistěte, odřízněte proužek s tukem na břiše. Jemně je prohmatejte a odstraňte případné zapomenuté kůstky. Když to zvládnu já, zvládnete to taky.

Komentáře

Mohlo by se vám líbit