po babičce polévky

Slepičí polévka se strouháním

22. 3. 2019

Spousta mých přátel si teď stěžuje na jarní únavu. Já ji vlastně neznám – své období „asi brzo umřu“ si pravidelně odžívám v únoru. 😀 Ale pokud je vaše tělo naprogramované jinak než to moje, možná se vám bude hodit recept na posilující slepičí polévku! Však určitě víte, že slepičí polévka se už od dávných věků nosívá rekonvalescentům a rodičkám, aby nabrali sílu.

Pokud nenatrefíte na chlazenou slepici, s důvěrou se vypravte k mrazáku některého z blízkých supermarketů. I vývar z mražené slepice bude mít větší sílu než kuřecí.

A strouhání? Pokud ho ještě neznáte, určitě si ho oblíbíte. Má v sobě půvab babičkovské kuchyně, a přitom snad neexistuje jednodušší zavářka…

Suroviny:

1 chlazená masitá slepice
cca 3 l vody
cca 4 lžičky soli
5 kuliček celého pepře
1 bobkový list
špetka mletého zázvoru
1 cibule
2 mrkve
cca 1/2 celeru
2 petržele
1/2 pórku
1 lžíce másla
100 g mraženého hrášku
hrst pažitky, petrželky nebo celerové nati dle chuti
Na strouhání:
120 g hrubé mouky
1 vejce

Postup:

Slepici rozčtvrťte, vložte do hrnce, zalijte asi 3 litry studené vody, osolte, přidejte koření, rozpůlenou cibuli se slupkou a dejte na mírný plamen. Zeleninu očistěte (celeru by mělo být o něco více než mrkve). Z každého druhu kromě hrášku oddělte polovinu, tu pokrájejte na větší kusy a vložte ke slepici. Přiveďte znovu k varu a táhněte mírným varem asi 4 hodiny. Je-li třeba, přilijte vodu.
Připravte si strouhání: z mouky a vejce vypracujte pevné a hladké těsto jako na nudle (nedrží-li pohromadě, přidejte asi lžíci vody, každá mouka jinak saje). Kouli těsta zabalte do fólie a nechte půl hodiny odpočinout. Pak těsto nastrouhejte na hrubém struhadle na pečicí papír.
Z hotového vývaru vyndejte maso a zeleninu. Vyvařenou zeleninu vyhoďte, maso oberte z kostí, nakrájejte a vývar sceďte. Odloženou syrovou zeleninu (opět kromě hrášku) drobněji nakrájejte, opečte ji na másle dozlatova a přidejte do vývaru. Vložte tam i pokrájené maso (část vývaru i masa si můžete odložit – viz tip), přiveďte k varu a asi po třech minutách zavařte i strouhání. Vařte 3–5 minut a minutu před koncem přidejte hrášek. Podávejte s nasekanými bylinkami.

TIP: Strouhat můžete i přímo do polévky, ale já mám pocit, že papír je šikovnější – zaprvé si neopaříte ruku horkou párou, a navíc si můžete třeba půlku usušit a ve sklenici schovat na příště. Toho ráda využívám.

Komentáře

Mohlo by se vám líbit