po babičce sladká tečka

Buchtičky s pravým vanilkovým krémem

28. 6. 2019

Čím jiným oslavit začátek prázdnin, že? Jakkoliv jsou buchtičky typicky „dětské“ jídlo, dospělí se na něj po počátečním zásadovém „já si nedám, udělám si salát“ slétají jako dravci na kořist. Udělejte jich proto dost. 😀

Jako začínající hospodyňka jsem dělala buchtičky jednoduše – koupila jsem v obchodě balíček hotových buchtiček, rozpekla jsem je v troubě, a přelila omáčkou z vanilkového pudinku. Jíst se to dalo! Pak jsem vyzkoušela verzi se šodó. Jenže chuť bílého vína moji rodinu k dukátovým buchtičkám dost překvapila a nikomu to vlastně moc nechutnalo. Teprve když jsem vyzkoušela žloutkový krém s troškou rumu, zavládlo všeobecné nadšení.

Účastníci mého kursu S noblesou první republiky v Gourmet Academy můžou potvrdit, že tento recept na buchtičky je vstupenkou do ráje  – jídlo našeho dětství získává poctivým provedením rozměr gurmánského zážitku.

Pokud máte malé děti, klidně rum vynechte. Ale jestli můžu být trošku krkavčí matka, navrhuji moc to neřešit. V omáčce je ho tak málo, že mozkové buňky vaší ratolesti nemá šanci poškodit. I s pravidelnou konzumací buchtiček podle mého receptu můžete vychovat nového Billa Gatese.

 

Suroviny:

20 g čerstvého droždí

100 g moučkového cukru

400 g polohrubé mouky

200 ml vlažného mléka

1 vejce

špetka soli

130 g másla

Na krém:

360 ml smetany ke šlehání

1 vanilkový lusk

2 lžíce másla

5 žloutků

70 g krupicového cukru

špetka soli

1-2 lžíce rumu

Postup:

Droždí rozdrobte do zadělávací mísy, promíchejte ho se lžičkou moučkového cukru a počkejte, až se rozpustí. Vmíchejte 2 lžíce mouky a postupně i 150 ml vlažného mléka (zachovejte toto pořadí). Zakryjte utěrkou a nechte kynout cca 15 minut na teplém místě.

Mezitím si v kastrůlku rozpusťte 80 g másla. K vykynutému kvásku vmíchejte zbytek cukru, mouky a mléka s rozšlehaným vejcem, sůl a rozpuštěné máslo. Rukama vypracujte vláčné těsto a nechte ho asi hodinu kynout na teplém místě pod utěrkou.

Rozpusťte zbývajících 50 g másla a vlijte ho do pekáče. Vykynuté těsto vyklopte na vál, prohněťte ho a utvořte z něj několik válečků silných cca 3 cm. Rozkrájejte je na stejné kousky a z každého udělejte kuličku. Ty skládejte těsně vedle sebe do pekáče s rozpuštěným máslem a každou novou hned omastěte ze všech stran. Buchtičkami naplňte pekáč a nechte je ještě 15 minut kynout. Pečte je při 160 °C (horkovzduch) dozlatova asi 20 minut.

Smetanu vlijte do hrnce, vyškrábněte do ní dřeň z podélně rozpůleného vanilkového lusku, přidejte i lusk a pomalu zahřívejte cca 10 minut. Pak nechte vychladnout (aby se vám nesrazily žloutky), lusk vyndejte a do smetany přidejte máslo, žloutky, cukr, sůl a rum. Prošlehejte metličkou a pak pomalu zahřívejte ve vodní lázni za stálého šlehání, až vznikne hustý a hladký krém. Podávejte ho k právě dopečeným buchtičkám.

TIP: Dobré pravidlo našich prababiček říká, že pokud podáváte jako hlavní chod sladké jídlo, chce to pořádnou polévku. Ne snad proto, že bychom potřebovali nahnat další kalorie – hlavní důvod vidím v tom, že po masité polévce nemáte potřebu sníst sladkých buchtiček kilo. Pamatujete, že ve školních jídelnách k nim vždycky byla gulášovka? Podle mě tedy není vůbec nutné, aby v polévce byla jíška, mouky máme dost v buchtičkách – ale polévku to chce. Co třeba slepičí?

Komentáře

Mohlo by se vám líbit