rychlovky saláty

Fíkový salát s hruškami, čekankou a parmazánem

13. 9. 2019

Tenhle dokonalý fíkový salát si můžu pořádně vychutnat jen na podzim, když mají čerstvé fíky nejlepší sezonu. O to víc si ho užívám – takhle podle mě vypadá dokonalý soulad podzimních chutí. Pokud vám doma odmítají jíst nahořklou čekanku, můžete ji samozřejmě nahradit něčím neutrálním – v tomto případě třeba listy ledového salátu. Moje zkušenost říká, že rodinu je potřeba zvykat na neobvyklé chutě postupně a po malých krůčcích. Jednoho dne zjistíte, že z vašich nedůvěřivých dětí vyrostli velcí labužníci.

Postup:

2 lžíce medu
3 lžíce citronové šťávy
špetka soli
3 sladké hrušky
8 čerstvých fíků
2 bílé čekankové puky
velká hrst polníčku
hrst jader vlašských ořechů
čerstvě mletý pepř
50 g parmazánu

Suroviny:

Nejprve si smíchejte med s citronovou šťávou a solí. Nechte chvíli odležet a mezitím si připravte všechno ostatní – hrušky si překrojte na čtvrtiny, vykrojte z nich jádřinec a každou čtvrtinu nakrájejte na tenké plátky. Fíky nakrájejte na tenčí klínky (pokud budou hodně zralé a měkké, příliš tence krájet nepůjdou, tak se s tím zbytečně netrapte a udělejte klínky silnější). Z čekanky odřízněte tvrdý hořký konec, rozpulte ji a vykrojte tuhý střed.

Nyní můžete salát skládat na talíře. Začněte od okrajů – tam si rozložte „do kytičky“ lístky čekanky. Mezi ně také ozdobně vyskládejte celé malé rostlinky polníčku (jen od nich odštípněte kořínek). Pokračujte do středu talíře vějířovitě vyskládanými klínky hrušek a střed „květiny“ vyskládejte z klínků fíků. Poházejte vlašskými ořechy, posypte dle chuti hrubě mletým pepřem. Pak to celé pokapejte medovo-citronovou zálivkou. Na závěr poházejte hoblinami parmazánu (pokud nemáte
škrabku na sýr, snadno je z parmazánového bločku odkrájíte škrabkou na brambory). Podávejte hned, aby bylo všechno v salátu čerstvé a šťavnaté.

TIP: Puky bílé čekanky jsou háklivé na světlo a prodávají se proto zakryté tmavým papírem. Pěstují se beze světla a rychlené,a díky tomu jsou listy obzvlášť křehké a také méně hořké.Červená hlávková čekanka (radicchio) má výrazněji nahořklou chuť než bílá
odrůda. Salát ale můžete připravit z jakéhokoli druhu čekanky, pokud ji seženete i v červené variantě, neváhejte ji přidat.

A kdybyste přemýšleli, s jakým jídlem tenhle originální fíkový salát zasnoubit, navrhuji určitě tajine!

Komentáře

Mohlo by se vám líbit