na neděli z ciziny

Tatarák se středomořskou chutí

15. 11. 2019

Taky máte pocit, že by to chtělo něco slavnostního? Tatarák mám ráda ve všech jeho podobách. Dřív jsem znala jen tu českou, ale když jsem později v Itálii ochutnala jejich „zamíchanou“ verzi, zjistila jsem, že není třeba se držet jen jednoho mustru. 

Přináším vám tedy tatarák s jižním šmrncem, jehož součástí je i fakt, že suroviny nepodáváte zvlášť, jak je tradicí u nás, ale všechno si pěkně předem promícháte. Výhoda je jasná – chutě mají čas se prolnout lépe, než když si všechno mícháte minutu před přenesením vidličky do úst. Pokud se vám nelíbí cena hovězí svíčkové, podívejte se níže do tipu – při troše péče můžete použít i jiné druhy masa.

Mým problémem, když si dávám v českých restauracích tataták, bývá topinka skrznaskrz prosáklá nejlevnějším olejem. To se mi fakt nechce jíst – ale doma máte možnost si dobrý chleba opéct nasucho, nebo s troškou másla či olivového oleje. To je dobrá varianta.

A k němu dobré víno. Protože je potřeba oslavit, že můžeme svobodně ochutnávat tataráky kdekoliv v Evropě. 😀

Suroviny:

500 g hovězí svíčkové
hrst kaparů
hrst černých oliv bez pecek
1 stroužek česneku
2 šalotky
hrst čerstvé bazalky
100 g parmazánu
100 ml extra panenského olivového oleje
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
K podávání:
půlka citronu, listy různých druhů
salátu, olivový olej, opečený bílý chléb

Postup:

Svíčkovou nasekejte najemno na prkénku. Ppokud používáte dřevěné, opláchněte ho předtím vodou a zbylou vodu osušte utěrkou – jde o to, aby prkénko bylo vlhké a nenasáklo šťávu z masa. Sekání se nebojte, s tímto jemným masem to jde velmi snadno. Nakrájejte maso nejprve jedním směrem na velmi jemné nudličky, pak prkénko otočte o devadesát stupňů a udělejte totéž v druhém směru. V případě tataráku zapomeňte na to, že máte plnou kuchyň výkonných strojů, protože jen ruční prací získáte ideální strukturu masa. Bude vám to trvat asi deset minut.

Velmi drobně nakrájené maso dejte do misky a vmíchejte jemně nasekané kapary, olivy, česnek, šalotku, bazalku, jemně strouhaný parmazán a olej. Osolte, opepřete a pořádně promíchejte. Přetáhněte potravinovou fólií a dejte na půl hodiny do chladničky.

Před podáváním tvarujte na talíře hezké kopečky nebo válečky, posypte je čerstvě mletým pepřem a doplňte několika pěknými barevnými lístky salátu, kapkou oleje a kouskem citronu na dochucení. Podávejte s opečeným pečivem, ideálně s italským chlebem.

TIP: Na tatarák můžete kromě svíčkové použít i kvalitní kýtu či roštěnku, ale ty je potřeba naškrábat ostrým nožem, abyste maso zbavili blanek. Nejkvalitnější maso např. ze svíčkové stačí velmi jemně pokrájet nebo ručně nasekat. Ostatní druhy masa lze kromě škrabání také nasekat v domácím robotu, na mletí ale zapomeňte. Kutrování v robotu oceníte, hlavně budete-li dělat tatarák pro větší než malý počet osob. Ušetříte tak čas i svoje ruce.

Komentáře

Mohlo by se vám líbit