rychlovky z ciziny

Paprikový tarte tatin

29. 11. 2019

Určitě už všichni pečete cukroví (hahaha), takže vám bodne něco slaného, šťavnatého, plného vitaminů! Aspoň tak soudím podle sebe, protože nad horami lineckého a vanilkových rohlíčků toužím přesně po něčem takovém, jako je paprikový tarte tatin

Objevila jsem ho kdysi v jedné francouzské kuchařce a okamžitě jsem ho musela zkusit, protože mám ráda karamelizované papriky i křehké těsto používané na tarte tatin. Měla jsem pocit, že mu chybí nějaký fór navíc, a tak jsem zkusila přidat do těsta parmazán. Jsem na tento primitivní nápad velmi hrdá, protože díky němu vznikla lahůdka, do které jsme se doma zamilovali.

Pokud máte pocit, že jde o lehké zeleninové jídlo, které nemůže nikoho zasytit, podívejte se na množství másla v těstě. 😀 Je to syté jídlo s úžasnou jednoduchou kombinací chutí. Patří k němu samozřejmě trochu listového salátu – pro barvu i pro další vitamíny. Zima je náročná, ale my se nedáme!

 

Suroviny:

200 g hladké mouky
150 g másla
50 g strouhaného parmazánu
špetka soli
pár nasekaných lístků čerstvého oregana
1 vejce
2 lžíce studené vody
Na náplň:
3 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
400 g silnostěnných červených paprik
sůl a čerstvě mletý pepř
2 lžíce balzamikového octa
2 lžíce třtinového cukru
K podávání:
hobliny parmazánu
lístky čerstvého oregana

Postup:

Mouku dejte do mísy, nožem do ní nasekejte studené máslo, přidejte parmazán, sůl, oregano, vejce, 2 lžíce studené vody a vše rychle zpracujte na kompaktní těsto. Vytvarujte z něj kouli, zabalte ji do fólie a uložte v chladničce na 30 minut.

Troubu si předehřejte na 180 °C. Papriky očistěte a dužinu pokrájejte na kolečka široká asi 1 cm. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. V pánvi si rozehřejte olivový olej, dejte na něj papriky a po chvíli i česnek a oboje na mírném plameni několik minut opékejte. Když papriky mírně změknou, osolte je, opepřete, přidejte balzamikový ocet, třtinový cukr a nechte ještě asi tři minuty karamelizovat za občasného jemného promíchání. Do koláčové formy vyklopte obsah pánve i s olejem a papriky s česnekem rovnoměrně rozprostřete po dně.

Pak rozválejte na pomoučeném vále odpočinuté těsto na kolo o něco větší, než je forma (můžete ho vyválet i mezi dvěma fóliemi, pokud by se vám trhalo či lepilo). Položte ho na papriky, okraje stočte dovnitř ke dnu formy a těsto na několika místech propíchněte špejlí nebo vidličkou. Pečte asi půl hodiny, než těsto získá zlatou barvu.

Pak na formu položte talíř, který má o něco větší obvod než ona, a opatrně koláč překlopte (pozor, může vytéct trocha šťávy, tak ať se neopaříte). Posypte čerstvými lístky oregana a hoblinami  parmazánu, podávejte teplé.

TIP: Docela podobným způsobem můžete udělat i rajčatový tarte tatin, jasné, že?

Komentáře

Mohlo by se vám líbit