sladká tečka

Lehounký jahodový koláč

1. 6. 2022

Předevčírem jsem telefonovala s mámou, která právě vytáhla z trouby jahodový koláč, takže náš hovor byl neustále přerušován škemráním táty, jestli to ještě chladne, nebo už si může ukrojit. 🙂 Hovor se odehrával na vzdálenost 140 km, ale měla jsem nutkavý pocit, že tu vůni cítím až k nám. Nedalo se nic dělat – ráno jsem vyrazila pro jahody.

Následující recept používá slovo „lehounký“ jako dvojsmysl. Zaprvé je prostě fakt hodně lehký na přípravu. A zadruhé je vlastně titěrný, centimetrová vrstva křehkého těsta pokrytá vrstvou jahod a drobenky… To splňuje mou představu o ideálním dezertu – mám totiž ráda sladké, ale fakt nepotřebuju pěticentimetrovou vrstvu moučného těsta. Jen tak si mlsnout. Ale necítit se nacpaná nebo přeslazená.

Od doby, kdy vedu nutriční poradnu, mi došlo že je sice fajn milovat máslo, ale ne každý si ho může dovolit v neomezeném množství, stejně jako spoustu cukru a bílé mouky. Proto si v receptu můžete vybrat mezi máslem a Herou, nebo to klidně dát půl napůl (tak to často dělám já). Dokonce i cukr se dá nahradit bez ztráty lákavosti, ale třtinový vám moc nepomůže – pokud chcete s kaloriemi dolů, chce to třeba xylitol. Zní to děsivě, ale je to přírodní sladidlo z březové kůry, takže v pohodě… Používá se ve stejném množství jako cukr, a koupíte ho i v supermarketech. Ale bacha, jeho chuť je tak trochu „svěží“, podobná třeba oblíbeným bonbonům z hroznového cukru – takže v ovocných koláčích ho nepoznáte, ale v čokoládových bude působit divně.

Z mých dřívějších receptů možná víte, že mám ráda hladkou špaldovou mouku. Má jemnou oříškovou chuť a i k jahodovému koláči se hodí dokonale. Ale konec řečí, protože v tomto případě bude možná úvod delší než recept!

 

Suroviny:

230 g hladké mouky (ideálně hladké špaldové)

špetka soli

60 g moučkového cukru

půlka vanilkového lusku

1 vejce

150 g másla nebo Hery

500 g jahod

Na drobenku:

5 lžic hladké mouky

3 lžíce cukru krupice

3 lžíce másla

Postup:

Mouku prosijte a promíchejte se solí a cukrem, vyškrábněte do ní i obsah poloviny vanilkového cukru.  Nasypte do mísy robotu, přidejte pokrájené studené máslo a vajíčko a vypracujte hladké těsto.

Pokud pracujete ručně, nejdřív si máslo v míse posekejte nožem, pak přidejte ostatní ingredience a všechno lehce vypracujte (nejdřív nožem, pak rukama), aby se těsto moc neohřálo.

Těsto dejte na půl hodinky vychladit ve fólii a mezitím si připravte jahody – očistěte je a nakrájejte na silnější plátky (cca 1 cm). Do jiné misky si dejte suroviny na drobenku, ať máslo zatím trochu změkne.

Troubu rozpalte na 180 stupňů. Připravte si koláčovou formu – pokud je kvalitní, nemusíte ani vymazávat, toto těsto se nepřipeče, maximálně lehce podsypejte moukou. Vložte do ní vychlazený bochánek těsta, válečkem ho co nejvíce roztáhněte do šířky, a na závěr už rukama rozprostřete tak, aby bylo těsto hladké a mělo pěkné vyšší okraje. V centru ho propíchejte vidličkou.

Na těsto spirálovitě vyskládejte jahody a prsty si vypracujte drobenku – pokud by se málo drobila, přidejte ještě trochu mouky. Koláč posypejte drobenkou.

Dejte péct na 35-40 minut, zkrátka dozlatova. Po upečení si uložte bobříka sebeovládání a nechte  koláč vychladnout. Máslo v křehkém těstě musí ztuhnout, jinak by se vám koláč rozpadal.

TIP: Tento jahodový koláč je dokonalý tak, jak je. Ale kdybyste přece chtěli přidat trochu rozmařilosti, nahraďte v drobence polovinu mouky mletými mandlemi… A pokud vám trošku jahod zbylo, zkuste ještě jahodové tiramisu!

 

 

 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit