na neděli po babičce

Novoroční koleno pomalu pečené na černém pivě

31. 12. 2018

Celý život se divím absurditě rčení „jak na Nový rok, tak po celý rok“. Kdybychom se podle toho měli řídit, mělo by se 1. ledna podávat slavnostní menu na bílém ubruse úderem dvanácté. Jenže většina lidí na Silvestra ponocuje a na Nový rok vstává po poledni s bolestí hlavy. Pokud je to i váš případ, dejte zkrátka koleno do trouby v okamžiku, kdy jdete po flámu spát…

Po vánočních hostinách (ukažte mi rodinu, kde by byla jen jedna – všichni máme za sebou pěkných pár dní hodování) jsem zjistila, že k novoročnímu kolínku bohatě stačí jen zelenina. Všichni jsou vděční, že jim nenutím zásadnější přílohu, a chléb na vytření šťávy bohatě stačí. Použít jako přílohu zeleninu, se kterou se pekla kolena, by vás ale neuspokojilo – je už moc měkká, spíš blátivá, a svou chuť poslušně předala masu a šťávě.

Pod receptem na luxusní novoroční kolena proto najdete i recept na pečenou zeleninu, kterou uděláte na poslední chvíli, a bude úžasně křupavá!

A už jste si napsali Poučení? 😀

 

Suroviny:

2 masitá vepřová kolena
sůl
2 cibule
1 pořádně velká mrkev
1 střední celer
4 tenké petržele nebo 1 pastinák
½ lžíce celého pepře
5 bobkových listů
1 lžíce celého kmínu
1–2 snítky rozmarýnu
½ lžičky oregana
500 ml černého piva
5–10 cm dlouhý kousek čerstvého křenu
hořčice

Postup:
Kolena nařízněte v masitější části podél kosti, aby se lépe propekla, a ze všech stran je osolte. Cibuli a všechnu zeleninu očistěte, nakrájejte na hrubší kousky a vložte na dno zapékací nádoby, ideálně do litinového pekáče s víkem, ale stačí i běžný, přikrytý alobalem. Na zeleninu položte kolena, přidejte všechno koření a bylinky a přilijte celé pivo.

Přiklopte, vložte do trouby předehřáté na 120 °C a pečte dobře zakryté minimálně šest hodin, ale můžete i hodinku dvě přidat. Na konci pečení by mělo maso odpadávat od kostí. Klidně jděte spát, několik hodin nemusíte s masem nic dělat, ale když budete vzhůru a v půlce pečení maso otočíte, uděláte dobře. Pokud bude po upečení maso měkké, ale ještě nebude mít pěkně zlatavou kůrku,  dopečte ho odkryté při vysoké teplotě (třeba současně s pečením zeleniny). Při zhruba 180 °C bude stačit asi 20 minut.

Upečené koleno vyndejte a nechte ho zakryté chvilku odpočívat. Maso pak odkrojte od kostí a podávejte s delikátní vypečenou šťávou, pečenou zeleninou, čerstvě nastrouhaným křenem, hořčicí nebo i s čerstvým chlebem na vytření šťávy.

Pečená zimní zelenina

Suroviny:

4 střední řepy
2 velké mrkve
2 cibule
½ menší dýně (nejlépe Hokkaido)
2 malé hlavičky česneku
2 lžíce olivového oleje
1 lžička lístků saturejky nebo tymiánu
pár kapek jablečného octa či citronové šťávy

Postup:

Všechnu zeleninu kromě česneku očistěte, nakrájejte na cca 1 cm silné plátky či klínky a rozložte podle jednotlivých druhů vedle sebe na velký plech vyložený pečicím papírem. Česnek rozdělte na stroužky, ale neloupejte je, jen jim seřízněte kořínky. Přidejte k zelenině a zakapejte vše olejem. Posypte  bylinkami a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut.

Pokud budete zeleninu podávat ke kolenům, nemusíte ji solit, pečení zvýrazní její chuť a šťáva z masa je dostatečně silná. Když zelenina změkne, můžete ji podávat. Na závěr ji lehce pokapejte jablečným octem nebo citronem, nakyslá chuť se ke kolenům výborně hodí.

Komentáře

Mohlo by se vám líbit