Před pár dny jsem stála v kuchyni nad kouskem krůtího masa a přemýšlela, co s ním. Nakonec jsem z něj udělala tajine a přišlo mi zábavné, že tak exotické jídlo vlastně snadno zvládnete jen z toho, co máte běžně doma ve spíži (pokud jste tedy aspoň trošku vybaveni kořením). I krůtí tajine byl skvělý, ale já mám stejně nejradši hovězí verzi, a tak vám nabízím recept právě na ni.
Svůj první tajine (nebo česky tažín) jsem jedla v jedné francouzské restauraci v centru Prahy a kombinaci exotických vůní, hovězího masa a sušených švestek jsem si zamilovala. Od té doby jsem ochutnala tajiny kuřecí, krůtí i skvělé jehněčí a dobře vím, že existují i čistě zeleninové varianty, ale ten první miluju stejně nejvíc. Ideální na jeho přípravu je marocký hrnec s vysokou poklicí, ale v pohodě ho připravíte v jakékoli
jiné kameninové nádobě s víkem.
Nezapomeňte na římský kmín – pokud byste místo něj dali kmín obyčejný, nebude to tajine, ale úplně jiné jídlo. A to by byla věčná škoda.
Suroviny:
600–800 g hovězího krku
1 velká cibule
5 stroužků česneku
3 mrkve
4 lžíce olivového oleje
1 lžička celého římského kmínu
2 lžičky mletého koriandru
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička mleté skořice
špetka mleté kurkumy
1 lžička mleté sladké papriky
několik nitek šafránu
sůl a čerstvě mletý pepř
5 čerstvých nebo zavařených oloupaných rajčat
asi 400 ml hovězího vývaru nebo vody
50 g celých loupaných mandlí
12 sušených švestek bez pecek
1–3 lžíce medu
hrst listů čerstvého koriandru
hrst listů hladkolisté petrželky
Postup:
Maso nakrájejte na větší kusy. Cibuli, česnek a mrkev oloupejte a nakrájejte na plátky, mrkev na kolečka. V nádobě tajine nebo v keramickém či litinovém kastrolu rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte kousky masa,
osmahněte je ze všech stran a vsypte mrkev. Opékejte zhruba 3 minuty, aby se mrkev trochu osmahla a zabarvila. Přidejte římský kmín a asi minutu ho za stálého míchání nechte rozvonět. Pak přisypte všechno zbývající koření, osolte, opepřete a ještě vše krátce opékejte.
Přidejte spařená, oloupaná a nasekaná rajčata (nebo použijte konzervovaná), zalijte vývarem, vmíchejte mandle, pokrájené sušené švestky a lžíci medu. Přiklopte a duste zvolna na mírném plameni 2,5–3 hodiny, až bude maso zcela měkké.
Potom tajine ochutnejte a dolaďte medem. Máte-li rádi výraznější kořenité chutě, přidejte i trochu koření, které jste použili na začátku. Pak vše ještě krátce prohřejte, než stáhnete tajine z ohně.
Nakonec nasekejte listy koriandru a petrželky a polovinu jich vmíchejte do tajinu. Podávejte s kuskusem, ozdobené zbývajícím koriandrem a petrželkou.