na neděli Recepty

Koupili jste zelený chřest? Zkuste křehké koláčky

17. 5. 2019

Milí čtenáři mého blogu, minulý týden jste si jistě všichni obstarali formy na tartaletky, a tak vám hned nabídnu i vysoce aktuální slanou verzi.  Její hlavní hvězdou je zelený chřest.

Ten právě teď koupíte na každém rohu, pracuje se s ním ještě jednodušeji než s bílým, a v kombinaci se slaným křehkým máslovým těstem, sýrem a šunkou je božský. Určitě vás hned napadlo, že je to perfektní pohoštění pro návštěvu, se kterou si tento víkend budete možná konečně moci sednout i pod širé nebe.

Ale když dělám své rodině tyto koláčky k večeři, vždycky je doplním ještě salátem, do kterého naházím hrst divokých bylin (ještě pořád, i teď v půlce května, je spousta z nich úžasně svěžích a šťavnatých). Dokud nám příroda tyto dary nabízí, využívám je každý den!

 

Suroviny:

Na těsto:
250 g hladké mouky
špetka soli
150 g studeného másla
1 vejce
2 lžíce ledové vody
Na náplň:
1 svazek zeleného chřestu, raději tenkého
2 vejce
60 g goudy
6 plátků šunky
sůl a čerstvě mletý pepř
2 lžíce másla
čerstvý tymián na ozdobu

 

Postup:

Všechny suroviny na těsto rychle zpracujte (v robotu nebo pomocí nože a pak prsty na vále). Těsto rozválejte a okrajem formičky na tartaletky (cca 12 cm v průměru) vykrajujte kolečka. Každé kolečko vmáčkněte do formičky a dno propíchejte vidličkou. Dejte na plechu předpéct do trouby předehřáté na 180 °C cca 15 minut.

Mezitím si očistěte chřest – zcela čerstvý je pevný a křehký a stačí mu odlomit zaschlé konce (lze je i odkrojit, ale chřest se zlomí přesně v místě, které je třeba odstranit) a z dolní třetiny oškrábat zelené šupiny. Vejce promíchejte s nahrubo nastrouhaným sýrem, kostičkami šunky, solí a pepřem.

Z trouby vyndejte předpečené koláčky a zvyšte teplotu o 20 °C. Na velké pánvi rozpusťte máslo, rozložte do ní chřest v jedné vrstvě a pak do pánve nalijte 0,5–1 cm vody. Přiklopte pokličkou a nechte dusit 2–3 minuty nebo podle síly chřestu. Chřest nakrájejte na kusy a vyložte jimi koláčky. Každý zalijte vaječnou směsí (pozor aby nezatekla k okrajům formiček).

Pečte na 200 °C až vejce ztuhnou a sýr se roztaví, asi 10 minut. Koláčky nejlépe vyklopíte z formy, když je necháte cca 5 minut zchladnout – zpevní se. Po vyklopení je ozdobte čerstvým tymiánem. Jezte je hned, nejlepší jsou ještě teplé.

Komentáře

Mohlo by se vám líbit