na neděli

Šťavnaté kuřecí spízy + wasabi-ořechové máslo

21. 5. 2020

Vůni pečeného masa cítím každý večer při procházkách naším městečkem, takže tipuju že zdaleka nejsme jediní, kdo už griluje jak o závod… A tak se vám může hodit recept na kuřecí špízy, které naprosto popírají základní zákonitosti kuřecích špízů – protože nejsou vůbec suché! Víte proč?

Spojila jsem v něm několik základních triků: Používám na ně šťavnatější stehenní řízky (jejich neforemnost se při tvarování špízu snadno vytratí). Marinuji je předem v jogurtové směsi, přičemž křehčení masa je známou superschopností jogurtu. A na talíři na špízy pokládám kolečko másla ochuceného wasabi pastou a ořechy.

Pozor, máslo i špízy je ideální připravit den předem, nebo alespoň několik hodin, pokud chcete dosáhnout dokonalého výsledku.

Ochucená másla jsou geniálním doplňkem grilování, protože když sundáte maso z grilu, je sice křupavé, ale potřebuje v něčem smočit. Když se na něm pomalu rozpouští ochucené máslo, v klidu se už obejdu bez všech omáček, které by akorát kazily tu klidnou harmonii… Klasikou je samozřejmě bylinkové máslo s česnekem, ale můžete zabrousit leckam – třeba k chilli, sardelkám – co máte rádi!

 

Suroviny:

600 g kuřecích stehenních řízků

100 g bílého jogurtu

2 stroužky česneku

1 lžička kari koření

nasekané oblíbené bylinky (např. oregano, šalvěj, bazalka, saturejka, tymián)

sůl a pepř

2 lžíce olivového oleje

Na máslo:

150 g másla

2 lžíce wasabi pasty

pár lístků čerstvého oregana

1/2 malé lžičky soli

hrst vlašských ořechů

 

Postup:

Máslo i špízy si připravte ideálně den předem. Smíchejte si v misce všechny suroviny na špízy kromě masa. Maso rozložte na prkénko a z obou stran potřete směsí. Pak nakrájejte každý řízek na proužky široké cca 3-4 cm. Nemusí být úplně pravidelné, netrapte se! Takto připravené proužky navlékejte na špízovou jehlu tak, aby vám vznikaly typické vlnky (zblízka je uvidíte třeba tady, nestihla jsem je v tom fofru vyfotit!) :-). Pokud se vám ale nechce navlékat s vlnovkou, klidně zůstaňte u klasických špízových kostiček…

Takto navlečené špízy ještě jednou potřete zbylou marinádou, pak položte na list potravinové fólie, přeložte ji shora a nechte odpočívat minimálně několik hodin v chladnu.

Zatímco se kuře marinuje, smíchejte si v misce změklé máslo s wasabi, oreganem, solí a pokrájenými ořechy. Výborně vám to půjde buď hákem v robotu, nebo čistýma rukama. Pak uválejte váleček, zabalte ho do fólie a dejte ztuhnout do chladna.

V den D už vás čeká jen to nejjednodušší: vybalit špízy, ogrilovat je dozlatova (tj. pár minut z každé strany) a na talířích doplnit kolečky másla. Jíme zásadně při západu slunce! 

 

TIP: Pokud vám ochucené máslo nestačí a přece jen byste rádi doplnili maso nějakým dipem, zkuste třeba tenhle!

 

 

 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit