Když jsem byla malá, vydloubávala jsem ze všeho slavnostního pečiva kandované ovoce. Jeho zvláštní chuť a konzistenci jsem si oblíbila až v dospělosti – a pochodeň vydloubávání po mně hrdě převzaly mé děti.
Mám ostatně pocit, že u dětí je neláska ke kandovanému ovoci všeobecná – takže upřímně, tyto florentinky budete péct pro dospělé. A to je výhra! Můžete do nich klidně přidat i kandovaný zázvor, který by děti zaručeně pálil, zato dospělí budou z pikantních sexy cukrovinek nadšeni.
Kdysi jsem při psaní kuchařky pátrala, jaký je přesně rozdíl mezi florentýnkami a marokánkami. Zjistila jsem, že si o tom každý zdroj myslí něco trochu jiného. Každopádně, pokud chcete oslnit společnost, poučte ji že marokánky jsou arabského původu a původně se do nich dokonce přidával hašiš, zatímco florentinky pochází skutečně z italské Florencie a obejdou se zcela bez drog.
Suroviny:
220 ml smetany ke šlehání + 4 lžíce na polevu
50 g másla
5 lžíc třtinového cukru
1 lžíce medu
70 g loupaných mandlí
4 lžíce hladké mouky
1 lžička mletého zázvoru
cca 150 g kandované pomerančové kůry, dalšího kandovaného ovoce, rozinek, brusinek a ořechů (naskládejte si směs podle chuti)
50 g kandovaného zázvoru, nakrájeného na kostičky
50 g hořké čokolády, pokrájené + 100 g na potírání hotových florentinek
Postup:
- Troubu si předehřejte na 180°C. Plech vyložte pečicím papírem. Do kastrůlku dejte smetanu, máslo, cukr a med, postavte na mírný plamen a za stálého míchání přiveďte k varu. Míchejte až vznikne hladká kaše. Pak vypněte, odstavte, vmíchejte mandle, mouku, mletý i kandovaný zázvor, pomerančovou kůru, směs ovoce, ořechy a pokrájenou čokoládu.
- Poté čajovou lžičkou nabírejte hrudky a dávejte je na plech s několikacentimetrovými rozestupy. Lžičkou je trochu rozetřete a počítejte, že se ještě roztečou. Dejte je do rozehřáté trouby a pečte 12-15 minut do růžova.
- Pak je vyndejte a nechte vychladnout na plechu, během chladnutí se zpevní.
- Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu se zbylou smetanou. Hotové florentinky potřete z jedné strany rozpuštěnou čokoládou a nechte úplně vychladnout.
TIP: Tyto florentinky můžete klidně udělat pár dní před svátky, jsou totiž hned vláčné. A samozřejmě si naplánujte také Cukroví pro modernisty!