pitný režim Recepty

Domácí tonik

16. 5. 2024

Kdysi jsem se v jedné nóbl hospodě ochutnala jejich domácí tonik. Upřímně, radši bych si ho dala s ginem, ale už jsem v sobě jeden koktejl měla a venku bylo 36 stupňů, nebyl čas na hrdinství… Přinesli mi nápoj s nečekaně světle zlatou barvou, ale jeho chuť byla neskutečná a fakt nesrovnatelná s kupovanými toniky. Ptala jsem se, jestli ho neprodávají i v lahvích domů, ale to neklaplo… tak nic.

Takže když jsem při objednávání z bylinkového e-shopu NaturWay objevila chininovou kůru, zrodil se nápad, že si ho přece můžu vyrobit sama! Nebylo to úplně bezbolestné, protože receptů je zvlášť na zahradničních webech hromada a každý úplně jiný… Nakonec bych řekla, že se mi povedlo vyladit (pro mě) optimální recept, a tady ho máte! Během necelé hodinky budete mít tonikový sirup, který můžete ředit perlivou vodou a užívat si hořko-sladko-kyselou osvěžující limonádu.

Můžete tento recept vzít jako východisko a trochu si s ním hrát. Chininová kůra dodává toniku hořkost, takže když přidáte, bude hořčí (ale na mě už byly tři lžičky moc silné). Můžete samozřejmě zesílit i ty ostatní chutě… Najděte si svou verzi, což uděláte nejlíp tak, že si trošku hotového sirupu rozředíte sodovkou a hned budete vědět, co do sirupu přidat, aby byla chuť ta pravá.

Už při přípravě můžete přidat třeba rozmarýn nebo levanduli!

Chinin není dobrý pro těhotné a kojící ženy, to je asi známá věc, ale pro jistotu ji tady chci připomenout. My ostatní si můžeme směle připít slovy „na zdraví“, a to i tehdy, když je venku těch nezdravých 36…

 

Suroviny:

1 citron, 1 pomeranč, 1 limetka – ideálně v bio kvalitě, protože budete používat i kůru

500 ml vody

2 lžíce sušené citronely

1 lžička celého pepře

1 lžička nového koření

1 lžička mletého kardamomu

2 lžičky chininové kůry

1,5 lžičky kyseliny citrónové

200 g cukru

(volitelně sušená levandule nebo rozmarýn)

Studená perlivá voda k ředění hotového vychladlého sirupu

 

Postup:

Všechny tři plody pečlivě omyjte. Škrabkou z nich oloupejte barevnou kůru – pokud je bio, dejte ji do kastrůlku, pokud není bio, usušte ji třeba jako pokojovou vůni. Plody rozkrojte napůl a jejich šťávu vymačkejte do kastrůlku. V ruce vám zbyde bílá kůra. Tu překrájejte na větší kusy a také přidejte do kastrůlku. Pak tam dejte i vodu, citronelu, všechno koření a chininovou kůru. Všechno pomalu 20 minu vařte. Pak ještě nechte čtvrt hodinky stát.

Směs sceďte do druhého kastrůlku, pečlivě vymačkejte, ať nepřijdete o žádnou lahodnou tekutinu. Vmíchejte cukr a kyselinu citronovou, promíchejte, a opatrně při mírném varu dalších dvacet minut povařte. Vznikne vám kalný sirup tmavě zlatavé barvy. Zkuste lžičkou na talířku, jestli při chladnutí houstne – pak je hotový. Pokud je moc řídký, dejte mu ještě trochu času. Ochutnejte a vylaďte podle sladkosti/kyselosti, kterou potřebujete. Já mám radši osvěžující kyselou příchuť.

Hotový sirup nechte prochladnout a pak ho sceďte do láhve přes jemné sítko (já mám nejjemnější plastové, takže opravdu čekám na nízkou teplotu sirupu). Na sítku vám zbyde ještě jemný prach z chininové kůry. Pokud byste ho nepřecedili, budete mít na dně sklenky s tonikem usazeninu – to ale nemusí vadit.

A to je celé! Tonikový sirup řeďte ledovou perlivou vodou, krájejte do něj kolečka citrusů všech barev, přidejte snítku nějaké byliny… a zjistíte, že vůbec nechápete proč by to někdo kazil ginem!

 

P.S.: Mám ráda tyto recepty, ve kterých se divoce mísí sladká, kyselá i hořká chuť. Takže o víkendu se chystám zpracovat poslední rybíz z mrazáku – na naše oblíbené košíčky s rybízovým sněhem.

 

 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit