pitný režim Radosti z přírody

Bezinkový likér s přírodním cukrem

25. 9. 2018

Nevím, kdo vymyslel spojení bezinek a kávy. Byl to každopádně génius, a kdo jednou ochutnal, má každoročně o jednu podzimní povinnost navíc…. Je to ovšem povinnost z kategorie „velmi příjemné”. Recept, ze kterého vychází tato moje verze, mi obstarala moje milá tchýně a jeho přesný název zní Bezinkový likér od Hedvičky Pokorné z poděbradské lékárny.

Za hodinku z vás bude likér

Součástí původního receptu je i závěrečná věta Pije se frťan denně. Vzhledem k tomu, že recept pochází od lékárnice, dalo by se to brát jako doporučené dávkování, ale moc se tím doma nestresujeme. Důležitější nám připadá, že už ve středověku lidí věřili, že bezový keř odhání od domu zlé duchy. Nějak mám pocit, že stopečka bezinkového likéru má dost podobný psychologický účinek.

V původním receptu na bezinkový likér je bílý cukr, což je logické, protože to je recept starý jako naše prabáby a ty neměly k dispozici náš současný výběr cukrů. My se máme líp, takže používám přírodní třtinový. Jeho karamelová chuť a barva likér ještě o kousek pozvedne do nápojového nebe.

Doporučená kombinace: Hrnek kávy, brownies s chilli podle mé poslední kuchařky, stopečka bezinkového likéru, mlhavé podzimní odpoledne.

Suroviny:

2 l bezinek

0,8 – 1 l vody (podle toho, jestli máte radši hustší nebo tekutější likér)

1 kg cukru

1 vanilkový lusk

1 lžička mleté skořice

5 hřebíčků

3 rovné lžíce mleté kávy

šťáva z ½ citronu

½ litru rumu

Postup:

Bezinky otrhejte, propláchněte a pak dejte do hrnce s vodou. Přiveďte k varu a vařte 15 minut. Pak přeceďte do jiného hrnce a vymačkejte bezinky ještě vařečkou o stěny cedníku, abyste z nich dostali co nejvíc šťávy. Vmíchejte cukr, vydlabanou dřeň z vanilky, skořici a hřebíček, a vařte ještě 20 minut. Mezitím si důkladně omyjte první hrnec, třeba v něm povařte trychtýř, kterým budete přelévat likér do lahví, vydesinfikujete tak dvě mouchy jednou ranou…

Po dvaceti minutách k bezinkám přidejte mletou kávu a citronovou šťávu a ještě dvě minuty nechte projít varem. Pak přeceďte (tentokrát už „najemno”, ideálně přes cedník vyložený vyžehleným plátýnkem) zpět do prvního hrnce. Do vychladlé směsi pak vmíchejte rum a pomocí trychtýře přelijte bezinkový likér do čistých lahví. Uzavřete a dejte do chladné spíže.

Nezapomeňte! Jen frťan denně!

 

TIPY:

  • Při otrhávání se netrapte s každou malinkou stopkou – stejně pak budete bezinky cedit. Stačí odtrhat silné stonky.
  • Množství citronu je orientační – i bezinky, stejně jako každé jiné ovoce, můžete natrhat v různém stádiu zralosti. Pokud budou hodně zralé a sladké, bude citronu potřeba více, u málo zralých bezinek možná nebude potřeba žádný. Ideální je před zavařením kávy ochutnat a zhodnotit, nakolik chcete sirup dokyselit.
  • Pokud s bezinkami nemáte moc zkušeností, vězte že jejich barvivo se pere fakt špatně, proto cedník ve správnou chvíli vyložte látkou, které vám nebude líto. Nejlepší je stará prořídlá plena nebo utěrka. Ta moje už je po letech pěkně batikovaná přírodními barvivy, jednou ji prodám jako artefakt.

 

 

 

 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit