Když se mě někdo zeptá, které jídlo mám nejradši, nejsem schopna rozumně odpovědět, to je přece tak široký výběr! Ale když jde o cukroví, mám docela jasno. Miluju išlské dortíčky, geniální sladkost pocházející z lázeňského městečka Bad Ischl.
Jejich originální verze má mnohem sofistikovanější chuť, než většina úmorně sladkých cukrovinek. Kombinace čokolády s troškou meruňkového džemu vám asi připomene sachr – zeměpisná příbuznost tady jistě není náhodná. Ale „išeláky“ působivou jednoduchost Sachrova dortu ještě dolaďují mletými mandlemi a ořechy.
Podle mě jsou dokonalé – a mrzí mě na nich jen to, že jsem je nevymyslela sama!
Suroviny:
300 g hladké mouky
200 g másla
100 g moučkového cukru
50 g mletých mandlí
1 vejce
2 lžíce kakaa holandského typu
1 lžička strouhané citronové kůry
Náplň:
80 g mletých vlašských ořechů
80 g změklého másla
80 g moučkového cukru
špetka mleté vanilky
2 lžíce meruňkové marmelády
2 lžíce rumu
Poleva:
100 g hořké kvalitní čokolády s 50 % kakaa
5 lžic smetany ke šlehání
Na ozdobu:
celé loupané mandle nebo půlky vlašských ořechů
Postup:
Do mouky nožem rozsekejte máslo, přidejte cukr, mandle, vajíčko, kakao a citronovou kůru a rychle vypracujte kompaktní těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte na půl hodiny odpočinout do chladničky. Mezitím si připravte náplň – v misce smíchejte všechny přísady. Troubu rozpalte na 160 °C.
Těsto rozválejte na vále poprášeném moukou na plát o síle cca 3 mm a vykrájejte kolečka o průměru asi 4 cm (nebo jiné tvary, nejlépe formičkou s vroubkovanými okraji, vypadají totiž moc hezky). Vykrájené tvary dávejte s mírnými rozestupy na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby na 12 minut.
Po dvanácti minutách vyndejte, papír stáhněte z plechu na stůl a nechte vychladnout, a tím i zpevnit. Polovinu vychladlých sušenek namažte náplní a přiklopte druhou polovinou upečených sušenek.
Ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu se smetanou, důkladně ji rozmíchejte dohladka (nevařte, jen rozpusťte) a ještě teplou polevou potírejte dortíčky. Hned je také ozdobte mandlí nebo ořechem. Než budete dortíčky skládat do krabice, počkejte, až poleva ztuhne.
TIP:
Na polevy používám nejradši běžnou hořkou čokoládu s 50-60% kakaa. Pokud jste zvyklí používat čokoládu označenou „na vaření“, podívejte se nejdřív na složení – některé jsou velmi kvalitní, ale jiné obsahují jen málo přes 30% kakaa. Určitě zbystřete, pokud na tabulce není vůbec napsané slovo „čokoláda“ (ano, i zavedení výrobci umí fikaně maskované nečokolády…) – pak bude složení jistě velmi zajímavým čtením. 😀
Naopak velmi kvalitní čokolády s vysokým procentem kakaa zase mohou zlobit při rozpouštění, i to už jsem párkrát zažila. Držím se tedy zlaté střední cesty.