rychlovky

Nejjednodušší ořechový chléb

16. 11. 2023

Tento chléb jsem se naučila péct už kdysi dávno, když k nám podobný přinesla milá režisérka Tereza Kopáčová, pro jejíž film tenkrát Honza dělal muziku. Tereza je velmi inspirativní! Inspirovala mě i k pečení chleba. Původní rozpis surovin pochází od skvělé blogerky Kitchenette, pokud ji neznáte (což bych se divila), prozkoumejte její stránky! Já jsem si postupně doladila složení, které nám doma maximálně vyhovuje.

Je to chléb pro každodenní použití… Není potřeba kvas, jen droždí, čímž se celá akce hodně zjednodušuje. Není potřeba ani dlouhé hnětení, překládání atd. Prostě rychlovka s geniálním výsledkem.

Můj recept na kváskový chléb najdete tady. Já osobně je střídám – chléb z kvasu peču pravidelně cca jednou týdně (kdo to zná, ví že je třeba kvásek neustále oživovat novým pečením).

A mezitím často peču tenhle drožďový, třeba když má dorazit velká návštěva. Je to ostatně i super dárek pro kohokoliv (včetně paní učitelky nebo úřednice na radnici, když jste nestihli zaplatit včas popelnice). Stačí převázat červenou mašlí a všichni druhý den píšou děkovné SMS. 🙂

Recept je na dvě chlebové formy – u nás doma je to pro 4 lidi na týden. Dá se samozřejmě udělat i poloviční dávka. Bez formy to nezkoušejte, měli byste placku, to těsto je řídké. Ovšem výsledek božský!

Suroviny:

20 g čerstvého droždí (půlka kostky)

1 lžíce třtinového cukru (může být i bílý)

720 ml teplé (ne horké vody)

1 lžíci oleje

1 lžíci octa

400 g hladké mouky (většinou dávám hladkou špaldovou, může být i obyčejná hladká, ale ne celozrnná)

200 g celozrnné žitné mouky

150 g celozrnné pšeničné mouky

1 lžíce soli + 1 lžíce kmínu

3 lžíce mletého máku (můžete vynechat, ale je zdrojem skvělé chuti, barvy a hromady vápníku!)

Směs ořechů podle vaší chuti. Třeba vlašáky, lískové, dýňová i slunečnicová semínka, dokonce i arašídy.

 

Postup:

Nejdřív dejte do mísy droždí, cukr a vodu. Promíchejte a nechte 10 minut stát.

Pak vmíchejte olej, ocet, kmín, sůl a důkladně promíchejte. Poté přidejte všechny mouky, mák a ořechy. Opět důkladně promíchejte (nejlepší je nechat robota, ať si s těstem deset minut hraje).

Můžete také přidat 2 lžíce neslazeného holandského kakaa pro barvu. Je zdravé a vypadá to efektně! Samozřejmě si ohlídejte, abyste omylem nepoužili slazené kakao typu Granko, to by fakt nebylo ono…

Promíchané těsto zakryjte a dejte na hodinu kynout.

Pak přelijte do forem vymazaných olejem, nechte vzejít nad okraj forem (cca 30 minut?) a dejte do trouby na 185°C/ 50 minut. Dolů do trouby dejte kastrůlek s vodou, chce to vlhkost… Chléb nekrájejte horký, dejte mu aspoň půl hodiny na prochladnutí mimo formu.

Vydrží v pohodě týden a to takhle: zabalte ho do utěrky a s ní ho dejte do igelitky nebo chlebníku. Utěrku po třech dnech vyměňte za suchou. A připravte se na to, že kupované chleby už nebudou nic pro vás…

Komentáře

Mohlo by se vám líbit