Recepty rychlovky

Losos s koprovým pestem a bramborovými lupínky

21. 6. 2019

Já vím, losos je trochu okoukaná ryba. Přesto ji vařím často, protože jsem zjistila že ji slupne skoro každý, tedy i jinak zapřísáhlí odpůrci ryb. Snad to dělá její příjemná barva, ale svou roli bude hrát i lenost. Z porce lososa nemusíte pečlivě vybírat titěrné kostičky.

Takže jsem to u nás doma vyřešila jednoduše: když jsme tu sami s mužem, dáváme si rádi „složitější“ ryby, ale když je nás u stolu pět, vítězí losos na plné čáře.

Tohle jídlo připravíte během pár minut, samozřejmě až na bramborové lupínky z trouby. Máte ale spoustu dalších možností – různé jiné úpravy brambor, rozpečené bagety, nebo třeba jen salát. Ráda k lososovi přidávám i bleskové zelené fazolky na sladkokyselo. Nebo kukuřici s fazolkami, kterou znáte z tohoto receptu.

Koprové pesto je dalším testem tolerance. Zatímco většina z nás ví, že losos a kopr je naprosto úžasná kombinace, většinou se ozve aspoň jeden výtečník, který řekne „kopr nesnášim“. Nevadí, výhoda pesta je, že se k lososovi přidává až na talíři, takže kdo nechce, zkrátka si ho nedá. Jeho věčná škoda!

Suroviny:

4 filety z lososa po 150–200 g
2 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
klínky z 1 citronu
Na pesto:
1 šálek čerstvého kopru
mořská sůl
1 stroužek česneku
50 g jader vlašských ořechů (nebo mandlí)
3 lžíce strouhaného parmazánu
60–80 ml extra panenského olivového oleje
Na bramborové lupínky:
600–800 g brambor, varný typ B
2 lžíce olivového oleje
mořská sůl

 

Postup:

Nejdříve si připravte lupínky. Troubu rozpalte na 200 °C. Brambory (klidně i se slupkou, je-li hezká) nakrájejte na 2–4mm plátky. Dejte je do mísy a důkladně promíchejte s olivovým olejem, aby jím byly obalené ze všech stran. Na plech s pečicím papírem rozložte v jedné vrstvě brambory a pečte je cca 30 minut, až budou krásně zlatavé.

Na pesto v mixéru několika pulsy rozmixujte kopr se špetkou soli. Přidejte všechny přísady, přilijte asi 3 lžíce oleje a vše rozmixujte na pastu. Ochutnejte a podle potřeby přisolte. Přilijte zbývající olej a znovu krátce promixujte.

Zhruba 10 minut před dopečením lupínků rozehřejte nepřilnavou (nebo grilovací) pánev a potřete ji olivovým olejem. Lososa pečte nejprve kůží dolů, cca 4 minuty podle výšky masa, poté další 4 minuty po druhé straně.

Lososa přesuňte na talíř, osolte, opepřete a na filety rozdělte koprové pesto. Doplňte upečenými bramborovými lupínky (po vytažení z trouby je posypte solí a hned podávejte), klínky citronu a snítkami kopru.

 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit