Pečení velikonočních jidášů je stará tradice, kterou jsem jako dítě neznala (tuším, že jsem je nakonec objevila ve slovenském časopise Dorka). Od té doby jsem jidáše potkala leckde, a protože tuto sladkou lepkavou cukrovinku doma milujeme, dělávám je pravidelně.
Protože mě občas baví experimentovat, vymyslela jsem i variantu, ve které jidáše potřete medem ovoněným levandulí. Má velký úspěch, takže pokud by vás lákala, najdete ji v tipu.
Pravzorem jidášků je prý provaz, na kterém se Jidáš oběsil poté, co zradil Ježíše. Znám málo jídel s takhle morbidním původem, ale co naděláme. Lidové tradice si na nějakou outlocitnost nikdy nehrály.
Suroviny:
30 g čerstvého droždí
2 lžíce moučkového cukru
250 g polohrubé mouky
250 ml vlažného mléka
100 g rozpuštěného másla
250 g hladké mouky
3 žloutky
špetka soli
špetka mleté skořice
5 lžic medu
1 lžička strouhané citronové kůry
1 bílek
Na potření:
2 lžíce másla
2 lžíce medu
1 lžička rumu
Případně: hrst sušených kvítků levandule
Postup:
Droždí rozdrobte do mísy, posypte ho moučkovým cukrem, promíchejte a počkejte, než se droždí působením cukru rozpustí. Přidejte 100 g polohrubé mouky a vlažné mléko, umíchejte těstíčko, zakryjte ho utěrkou a nechte stát, dokud vám nevzejde kvásek.
K vykynutému kvásku přidejte rozpuštěné vlahé máslo, žloutky, obě zbývající mouky, sůl, skořici, med a citronovou kůru. Dobře propracujte na hladké těsto. Posypte ho lehce hladkou moukou, zakryjte utěrkou a nechte kynout v teple asi hodinu.
Troubu si rozpalte na 190°C. Z vykynutého těsta oddělujte kousky velikosti menšího vejce, vyvalujte z nich válečky silné 1–2 cm a zaplétejte je v různé tvary: uzlíky, spirály, smyčky, šneky, esíčka či ptáčky. Dělejte je drobné – počítejte s tím, že v troubě vyskočí. Klaďte je na plech s pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným bílkem a pečte asi 15 minut dozlatova.
V kastrůlku si společně rozpusťte máslo, med a rum. Touto směsí pak potřete upečené jidáše. Právě tak – potřením až po upečení – jim zajistíte vláčnost a krásný lesk.
TIP: Pokud chystáte variantu s levandulí, rozehřejte si máslo s medem a rumem předem – nejméně hodinu – a vmíchejte do něj levandulové květy. Díky tomu se levandulová vůně krásně uvolní do medu. Před potíráním jidášů pak směs přeceďte a potírejte jen ovoněným medem.