pitný režim sladká tečka

Horká čokoláda s whisky a pepřem

20. 3. 2020

Tento způsob jara… no, jak ho nazvat? U nás doma se teď furt zpívá ten hit o karanténě, s úderným sloganem „zatímco se hledá lék, dali jsme tě pod zámek“. A protože všechny lékařské kapacity se shodují, že duševní klid je základní podmínkou dobře fungující imunity, přináším vám dneska lék na nervy! Horká čokoláda s whisky a pepřem – co vy na to?

Do horké čokolády se často přidává smetana nebo vanilkový pudink, a tím se z ní stává světlejší a světlejší nápoj. Jenže já mám ráda čokoládu hutnou a temnou jako noc. Proto jsem si zvykla dělat jen malé hrníčky tohoto božského nápoje, do nichž čokoládu jen trošku povolím mlékem. Na závěr vmíchávám trošku whisky – v uvedeném množství ji nebudete moc cítit, jen dodá čokoládě nenápadný luxusní lesk.

Ano, není pro děti, a já nehodlám nikoho diskriminovat, takže čokoládu pro děti a abstinenty hledejte o kousek níže!

Tak jdeme na to:

200 g hořké čokolády (cca 60 % kakaa)
300 ml plnotučného mléka
50 ml whisky
hrubě drcený barevný pepř
dle chuti

Na hrnec s trochou vroucí vody posaďte menší kastrůlek a nalámejte do něj čokoládu. Přidejte polovinu mléka a počkejte, až se čokoláda začne rozpouštět. Od té doby ji občas prošlehejte metličkou nebo rozmíchejte stěrkou dohladka. Když je čokoláda rozpuštěná, vmíchejte do ní zbytek mléka, ještě jednou prošlehejte, aby byla čokoláda homogenní, a pak vmíchejte i whisky. Nalévejte do malých hrníčků, posypte dle chuti čerstvě drceným barevným pepřem a podávejte.

 

Horká bílá čokoláda s banánem

Leckterý čokoholik bílou čokoládu neuznává. Chápu, není v ní kakao… Ale v poctivé bílé čokoládě je kakaové máslo, a to se také počítá. Bývá velmi sladká a tak je potřeba ji dávkovat raději opatrně. Koflíček, malinký, jako bonbón. Radši i dětem, nebo vám budou samou energií skákat po hlavě – a to nepotřebujete, zvlášť pokud teď jste na home officu.

500 ml mléka
2 banány
50 g kvalitní bílé čokolády
špetka mletého zázvoru (pokud máte rádi)
2 lžičky mleté skořice
Mléko rozmixujte s pokrájenými banány dohladka a nalijte do kastrůlku. Přidejte nalámanou nebo drobně nasekanou čokoládu, vmíchejte mletý zázvor a část skořice a kastrůlek postavte do vodní lázně.
Za občasného promíchání počkejte, až se čokoláda rozpustí. Nevařte, pouze přiveďte těsně pod bod varu. Nalijte ji do malých šálků (je to hustý, hutný nápoj, spíše taková „tekutá pralinka“) a povrch poprašte ještě troškou skořice. Pokud byste chtěli čokoládu do větších hrnků, jednoduše zvyšte množství mléka, ale už raději nepřidávejte čokoládu ani banány – jinak by vznikla příliš velká kalorická bomba.

Komentáře

Mohlo by se vám líbit