po babičce polévky

Kulajda

26. 9. 2018

Kulajda je polévka mého dětství. Naši jsou vášniví houbaři, vydrželo jim to dodnes, a kulajda byla zvlášť na podzim hvězdou našeho jídelníčku.

Pravda, kulajda mého dětství byla bez kopru a i tak jsem ji milovala. Jenže pak jsem objevila tradiční verzi s koprem, á byla jsem lapena.  Bohužel i moje současná rodina má své odpůrce kopru, a protože nerada na komkoliv páchám násilí, smířila jsem se s tím, že si ho míchám až do hotové polévky… Šťastná to rodina, kde v otázce kopru panuje dojemná shoda!

Nakonec je potřeba postavit otázku, jestli nutnou předehrou kulajdy není procházka podzimním lesem. I když skoro nerostou“, těch pár babek najdete vždycky. Mám pocit že kulajda je ještě o kousek lepší, když máte ještě ve vlasech usazenou kořenitou vůni podzimního lesa.

Suroviny:

5 velkých oloupaných brambor
sůl
1/2 lžičky drceného kmínu
1 bobkový list
čerstvé nebo sušené houby,
množství podle chuti
1 lžíce hladké mouky
200 ml kysané smetany
ocet
4 vejce
svazek čerstvého kopru
čerstvě mletý pepř

Postup:

Brambory nakrájejte na kostky o hraně zhruba 3 cm, dejte je do hrnce
s asi 1,25 l vroucí vody. Osolte, přidejte kmín, bobkový list a vařte
10 minut. V polovině této doby přidejte houby, které si mezitím
připravíte – čerstvé očistěte a nakrájejte, sušené předem namočte
do vlažné vody, aby nabobtnaly.

Když jsou brambory i houby měkké, promíchejte v hrnku mouku se
smetanou, rozmíchejte ji v polévce metličkou a ještě 10 minut provařte
na mírném ohni. Ochutnejte a podle chuti přidejte ocet.

Do polévky opatrně ze skořápky vypusťte vajíčka, nerozmíchávejte je, jen
je nechte 3 minuty přejít mírným varem. Až se vajíčka zatáhnou, opatrně
s nimi zamíchejte, aby se nepřichytila ke dnu. Přidejte hrst nasekaného
kopru, polévku odstavte z plamene a nechte stát dalších 5 minut.

Servírujte tak, že do každého talíře s polévkou dáte jedno vajíčko,
nasekaný kopr a vedle čerstvý pepř, ocet a sůl – aby si každý mohl
polévku doladit podle svého – a k tomu krajíc křupavého chleba.

TIP:

  • Ke kulajdě můžete podávat kromě nasekaného kopru i nasekanou
    petržel nebo libeček. Snítku libečku můžete přidat také už při vaření brambor,
    máte-li rádi jeho chuť.

Mohlo by se vám líbit