Kulajda je polévka mého dětství. Naši jsou vášniví houbaři, vydrželo jim to dodnes, a kulajda byla zvlášť na podzim hvězdou našeho jídelníčku.
Pravda, kulajda mého dětství byla bez kopru a i tak jsem ji milovala. Jenže pak jsem objevila tradiční verzi s koprem, á byla jsem lapena. Bohužel i moje současná rodina má své odpůrce kopru, a protože nerada na komkoliv páchám násilí, smířila jsem se s tím, že si ho míchám až do hotové polévky… Šťastná to rodina, kde v otázce kopru panuje dojemná shoda!
Nakonec je potřeba postavit otázku, jestli nutnou předehrou kulajdy není procházka podzimním lesem. I když skoro „nerostou“, těch pár babek najdete vždycky. Mám pocit že kulajda je ještě o kousek lepší, když máte ještě ve vlasech usazenou kořenitou vůni podzimního lesa.
Suroviny:
5 velkých oloupaných brambor
sůl
1/2 lžičky drceného kmínu
1 bobkový list
čerstvé nebo sušené houby,
množství podle chuti
1 lžíce hladké mouky
200 ml kysané smetany
ocet
4 vejce
svazek čerstvého kopru
čerstvě mletý pepř
Postup:
Brambory nakrájejte na kostky o hraně zhruba 3 cm, dejte je do hrnce
s asi 1,25 l vroucí vody. Osolte, přidejte kmín, bobkový list a vařte
10 minut. V polovině této doby přidejte houby, které si mezitím
připravíte – čerstvé očistěte a nakrájejte, sušené předem namočte
do vlažné vody, aby nabobtnaly.
Když jsou brambory i houby měkké, promíchejte v hrnku mouku se
smetanou, rozmíchejte ji v polévce metličkou a ještě 10 minut provařte
na mírném ohni. Ochutnejte a podle chuti přidejte ocet.
Do polévky opatrně ze skořápky vypusťte vajíčka, nerozmíchávejte je, jen
je nechte 3 minuty přejít mírným varem. Až se vajíčka zatáhnou, opatrně
s nimi zamíchejte, aby se nepřichytila ke dnu. Přidejte hrst nasekaného
kopru, polévku odstavte z plamene a nechte stát dalších 5 minut.
Servírujte tak, že do každého talíře s polévkou dáte jedno vajíčko,
nasekaný kopr a vedle čerstvý pepř, ocet a sůl – aby si každý mohl
polévku doladit podle svého – a k tomu krajíc křupavého chleba.
TIP:
- Ke kulajdě můžete podávat kromě nasekaného kopru i nasekanou
petržel nebo libeček. Snítku libečku můžete přidat také už při vaření brambor,
máte-li rádi jeho chuť.