po babičce sladká tečka

Slavnostní koláčky

26. 10. 2018

Tyto titěrné koláčky jsou pozůstatkem našich dávných národních tradic! Pozná se to už jen podle toho, jak je jejich využití jiné region od regionu. V Sudetech, kde jsem vyrůstala, jsou jednoznačně svatební. Ale na Moravě nebo v Jižních Čechách jsem je leckde ochutnávala při jakékoliv slavnostní příležitosti. Máme v galerii vernisáž? Napečeme koláčky. Křtíme mimino? Napečeme koláčky. Přijede teta z Ameriky? Napečeme koláčky. Bude tu taneční soubor z Afriky? Napečeme koláčky.

Tenhle zvyk se mi líbí! A tak jsem ráda, že se mi povedlo najít recept, který není zas tak pracný (samozřejmě, že s koláčky to bude vždycky mravenčí práce, úplně se tomu vyhnout nedá…) a přitom má výbornou chuť, podle mě někde na pomezí křehkého a kynutého těsta… Jeho zvláštnost je v tom, že i když je v těstu droždí, nenechává se kynout. Protože jsem nadšená fanynka starých krajových receptů, budu šťastná, když si najdete chvilku a napíšete mi do diskuse, jak se dělají koláčky u vás – křehké, kynuté, nebo „něco mezi“, jako jsou ty mé?

Z udaného množství budete mít asi 1,5 kg koláčků, může se ale klidně stát, že příště budete péct trojnásobek… Nezapomeňte se mrknout i na tip dole pod receptem. Správný postup vám ušetří práci i nervy. A to při slavnostních příležitostech myslím oceníte!

Recept pochází z mé nové kuchařky Každý den je svátek.

Na těsto:

30 g droždí
2 lžíce moučkového cukru
4 lžíce mléka
2 vejce
250 g másla pokojové teploty
100 g polohrubé mouky
350 g hladké mouky + na podsypání
špetka soli
1 lžička strouhané citronové kůry
1 bílek na potření vykrájených koláčků

Tvarohová náplň:
250 g měkkého tvarohu
1 žloutek
2 lžíce vanilkového cukru
1 lžíce rumu
5–10 piškotů (je-li třeba)
100 g rozinek na ozdobu

Povidlová náplň:
200 g povidel
1 lžíce rumu
1 lžička skořice
100 g mandlových lupínků na ozdobu

Postup:

Náplně si připravte předem, nechcete totiž, aby vám těsto při jejich přípravě vykynulo…

Tvarohová náplň: Pokud používáte tvaroh z vaničky, nejprve ho překlopte do hustého cedníku a nechte vykapat vodu. Pak promíchejte se žloutkem, cukrem a rumem. Je-li tvaroh i po vykapání příliš řídký, smíchejte ho ještě s několika rozmixovanými piškoty.

Povidlová náplň: Povidla, rum a skořici promíchejte a podle potřeby dochuťte – každá povidla mohou chutnat trochu jinak, zvláště pokud jsou domácí, tedy ta nejlepší. Můžete přidat trochu cukru nebo citronové šťávy. Připravené náplně dejte vychladit do chladničky, díky tomu i trochu ztuhnou.

Troubu rozpalte na 175 °C. Asi jste zvyklí kynuté těsto propracovávat rukama (předáte mu tak své teplo), ale v tomto případě je lepší využít robota, nebo pracovat nejprve nožem a až pak rukama, abyste oddálili kynutí. Do mísy dejte droždí a cukr, promíchejte a počkejte, až se droždí vlivem cukru rozpustí. Přidejte mléko, rozmíchejte a pak zapracujte všechny ostatní suroviny na těsto kromě bílku – ten užijete až na potření vykrájených koláčků. Pokud jste se rozhodli pro robota, použijte na propracování těsta hák.

Polovinu těsta uložte do chladničky. Druhou rozválejte na vále mírně posypaném hladkou moukou na plát silný asi 0,5 cm a z něj vykrajujte kolečka velká 2 až 4 cm. Dávejte je na plech vyložený pečicím papírem, nemusí být moc daleko od sebe. Potřete je bílkem. Do středu každého koláčku dejte trochu náplně a ozdobte – tvarohové rozinkami, povidlové mandlovými lupínky.

Jakmile zpracujete první polovinu těsta, dejte koláčky do rozehřáté trouby a upečte je do světle růžové barvy. Bude to trvat asi 10 minut, mezitím zvládnete připravit druhý plech. Ten pak upečte stejným způsobem.

V malém kastrůlku si rozpusťte zbylé máslo a přilijte k němu rum. Upečené koláčky přisuňte na plechu k sobě a hojně je potřete směsí másla a rumu. Nebojte se, že vám máslo kape i kolem, nemusíte se snažit o úplnou rovnoměrnost, koláčky při závěrečném rozležení touto směsí vyváženě nasáknou.

Teprve až koláčky úplně vychladnou, obalte je v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovou dření. Naskládejte do krabice. V ní vydrží skvělé několik dní.

TIP: Máslo do těsta se nejlépe zpracovává, je-li tzv. pokojové teploty, takže ho vyndejte v dostatečném předstihu. Naopak mléko a vajíčka nechte klidně v chladničce, pomůže to vaší snaze, aby těsto nezačalo kynout před vložením do trouby. Množství surovin na náplň odpovídá přibližně jedné polovině množství těsta, tedy situaci, kdy děláte koláčky s těmito dvěma náplněmi. Na
slavnostní koláčky ale můžete využít i spoustu dalších náplní – kromě tradiční ořechové, jablečné i makové (najdete v mých předchozích kuchařkách i v mnoha jiných…) se hodí i všechny možné domácí marmelády (nejlépe asi meruňková a višňová), často třeba s vloženou celou mandlí. Vyberte tedy to, co máte nejraději.

Komentáře

Mohlo by se vám líbit