Radosti z přírody

Na ovoce!

25. 9. 2018

Bejvávalo, za dávných pradávných časů… jsem bydlela v domě se starým ovocným sadem. Milovala jsem ho a zároveň nesnášela, protože když byl úrodný rok (jako letos), měla jsem pocit že se z nekonečného množství jablek brzy zcvoknu. Nacpala jsem je většinou v přepravkách do sklepa a pak celou zimu chodila a ubírala – vždycky pár jablek na koláč, a dalších pár shnilých na vyhození…

V domě se sadem už nebydlím. A tak letos jezdím českou krajinou a rvou mi srdce barevná kola popadaného ovoce pod stromy – u silnic nikdo sbírat nechce, ale kolik jich je asi ve volné krajině? Jo, máme mimořádně úrodný rok! Bylo to jasné už v červnu, když jsme se prodírali malinovým houštím a vrhali se na koberce lesních jahůdek, pokračovalo to meruňkami, které dozrály v obrovském množství i v chladnějších oblastech, a teď na podzim máme orgie švestek, jablek a hrušek.

Pojďme si dát předsevzetí, že dokud nesníme všechno, co nám letos poskytla česká příroda, nebudeme kupovat ovoce, které k nám putovalo tři dny v letadlech a kamiónech! Neznám větší nesmysl, než si koupit dvoukilový pytel jablek z Itálie v hypermarketu, když po cestě projdete kolem několika opuštěných stromů, kde najdete jablíčka mnohem přirozenější, evidentně neošetřovaná a vždycky chuťově mnohem lepší (čím to je, že jablka z velkoprodukce nejen vypadají, ale i chutnají jako plastová atrapa?)

Tak krásné, šťavnaté a sladké švestky, jaké letos sbírám při procházkách přírodou, jsem nikdy v žádném obchodě nepotkala, to mi věřte. Ty na fotce vlevo jsem sesbírala u pěšinky kolem Berounky, a výsledkem byl mimo jiné koláč, který si můžete prohlédnout nohoře. Jen běžné linecké těsto, klasická tvarohová náplň, švestky a povidlový střed. Naaranžovala jsem ho podle slavného aktu Marilyn Monroe na červeném saténu. Tak sexy mi připadal tento koláč ze švestek – nalezenců.

A jestli nevíte v okolí svého domova o žádných volně přístupných ovocných stromech, určitě mrkněte na geniální portál Na ovoce. Najdete tam mapu volně přístupných ovocných stromů, ze které snadno zjistíte, kde ve vašem okolí najdete který druh stromu.

A pokud naopak znáte v okolí strom, na který chcete upozornit svoje sousedy, můžete ho do mapy snadno přidat. Protože další výhoda sběru v přírodě – ve srovnání s vlastním sadem – je jednoznačná: vezmete si prostě tolik, kolik snadno spotřebujete, a zbytek necháte ostatním.

A teď mě omluvte, právě jsem zjistila že kousek od nás rostou jedlé jeřabiny! Už jste je ochutnali s kachními stehny? Jestli ne, těšte se brzy na recept na této stránce.

Komentáře

Mohlo by se vám líbit