Zápisky

Superpotraviny podle Karolíny

25. 9. 2018

Jistě, že sledujete trendy ve zdravé výživě. Každý z nás chce být krásný, věčně mladý, zdravý a inteligentní! Takže jistě víte, že k tomuto (zcela nereálnému) cíli nám pomůžou tzv. superpotraviny, třeba plody kustovnice, chia semínka, quinoa, maca, zelený ječmen, mořská řasa Nori, čerstvé borůvky a tak dále. Naše babičky z toho celého znaly jen borůvky a ty mohly jíst maximálně měsíc v roce – proto asi zestárly do podoby, ve které si je pamatujeme. Kdyby měly jako my borůvky nepřetržitě v supermarketu (250 g za 48 Kč), byly by ještě dneska naživu a vypadaly by na 18, žejo?

Nabízím vám inovovaný seznam superpotravin, který sestavili vědci na jedné australské univerzitě díky dlouholetému výzkumu vzorku 121 lidí (kecám, no). Každopádně, pokud přesedláte z chia semínek na následující superpotraviny, s vaším tělem se nic dramatického nestane, jen ušetříte spoustu peněz, a budete si díky tomu moci koupit třeba dost luxusní láhev červeného. Což je samozřejmě také superpotravina. A navíc budete vysmátí jako paní prodavačka z úvodní fotky.

1) Slanina

Ano, i já mám za sebou vegetariánskou zkušenost. Jedla jsem zeleninu, ovoce, sójové maso, pila vodu a zelený čaj, a cítila jsem se jako křehká lesní víla. Jak známo z pohádek, křehké lesní víly se mohou kdykoliv uprostřed palouku rozplynout a zmizet. Tohle bylo taky součástí mého pocitu. Ano, byla jsem tak slabá, že bych se vůbec nedivila kdybych se během deseti minut rozplynula a zmizela.

Dost rychle mi došlo, že potřebuji maso. Krkovičku, slaninu, klobásku. Tučné maso mi dodává sílu a energii. A já jsem radši silná, než slabá. Navíc platí staré známé heslo, že v určitém věku si žena musí vybrat, jestli chce mít pěkný obličej, nebo zadek. To proto, že štíhlost je krásná v partiích, které obepínají džíny, ale na obličeji vám nedostatek tuku zdůrazní každou vrásku. Vybrala jsem si obličej, z jednoduchého důvodu – zadek si obvykle zahaluji, ale obličej nosím po světě nahý.

Chcete si zachovat do vysokého věku krásu, dobrou náladu a energii? Jezte slaninu, naši tradiční superpotravinu!

2) Jablko

Jak praví známé anglické heslo, one apple a day keeps doctor away”. Pro neanglisty překládám, že jedno jablko denně drží lékaře daleko od domu. Z toho jasně vyplývá, že jablko je superpotravina a vyhýbejte se mu jen tehdy, když je váš vyvolený povoláním lékař – přece jen chcete, aby byl občas doma. V tom případě přejděte rovnou k bodu 3.

3) Slivovice

Slivovice je jediný alkoholický nápoj, který můžete pít už po ránu, aniž byste si připadala jako zoufalá troska (tedy kromě šampaňského k nedělní snídani). Rozproudí vám krev a dezinfikuje vnitřnosti. Ranního panáčka vám doporučí i vaše tetička z Moravy, která chodí každou neděli do kostela a vůbec žije spořádaným životem. Tímto požehnaným zvykem se netajila ani slavná folklórní divoška Jarmila Šuláková, která se dožila úctyhodných 88 let a ještě pár let před smrtí řádila na pódiu jako uragán, který mladí kluci v kapele těžce nestíhali.

Ještě se s vámi podělím o recept na zahnání chřipky, který mi prozradila jedna františkánka. Deci slivovice zalijete deci horké vody. Přidáte med a citron a vypijete horké. Možná alkohol oslabuje organismus, ale mě tahle medicína fakt zabírá. (dodatek pro sociálku: Varování – tuto čarovnou medicínu nepodávejte dětem).

4) Krajíc chleba s máslem

Chléb s máslem vám může zachránit život! A to tehdy, když se připlazíte v sedm večer domů ještě naštvaná na nereálné požadavky šéfové: srdce buší, záda bolí, nohy vypovídají službu, a vůbec se cítíte jako nad hrobem. A v tu chvíli se rodina, ta banda nelítostných bestií, začne ptát co bude k večeři. No, miláčkové, bude chleba s máslem.

Dobrý kváskový chléb je zdravá věc, na což doufám znovu přijdeme, až odezní současná protilepková vlna. A máslo ho dokonale doplňuje jak chutí, tak konzistencí. Kdo pomlouvá máslo, neví o čem je život! Vědci mění názor každých deset let, a tak se nedá dělat nic jiného, než věřit svým pocitům. A já jsem přesvědčená, že mi chléb s máslem už několikrát zachránil život. Takže co by to bylo jiného, než superpotravina.

5) Kafe

V knize jednoho známého psychiatra jsem se dočetla, že káva zvyšuje inteligenci u žen (o mužích řeč nebyla, asi jsou dost inteligentní i bez kávy, nebo co tím vlastně chtěl říct?). Vědci, jak už jsem uvedla výše, mění názory dost často, a tak je rozumné jejich poznatky vždycky konfrontovat s osobní zkušeností. Moje zkušenost říká, že káva zvyšuje mou inteligenci prudce, a to hlavně ráno po probuzení. Z toho mi jasně vyplývá, že káva je další superpotravinou, která je velmi blahodárná pro můj mozek.

A jaké jsou vaše osvědčené superpotraviny? Zázračný čaj matcha za 299 Kč/50 g? Nebo jíte prostě to, co jí vaše babička, která se letos ve zdraví a dobré mysli dožila 85 let? Takže rohlík se šunkou, polívku s játrovými knedlíčky a svíčkovou s dvěma knedlíky? Napište mi, jsem zvědavá!

P.S: Jestli chcete nějakou pořádnou superpotravinu vyzkoušet hned teď, co třeba rillettes podle mého receptu? Doporučuje 9 z 10 Karolín.

Komentáře

Mohlo by se vám líbit