rychlovky z ciziny

Pečené plněné papriky

27. 9. 2018

Ke klasickým babičkovským plněným paprikám jsem našla cestu až hluboko v dospělosti . Když zpětně zpytuji své pocity, asi mi v dětství vadil měkký paprikový lusk, vymáčený v rajské omáčce – tedy přesně to, co mě dneska naopak na plněných paprikách baví. Ale protože se tyto jídelní nelásky v rodině dědí, dneska je zas nedělám, tentokrát kvůli svým dětem…

Ovšem zajímavá změna nastane, když se rajská omáčka ocitne uvnitř papriky, nenápadně propojená s rýží a masem. Najednou nikomu nevadí a naopak, všem lahodí.

Doma tedy dělám zásadně tyto plněné papriky. Neděste se syrové rýže. Zatímco se papriky pečou, rýže krásně nasákne rajčatovou i masovou šťávu a bude dokonalá – chutí i strukturou.

Suroviny:

6–8 středních červených paprik
1 cibule
3 stroužky česneku
600–800 g směsi mletého vepřového a hovězího masa
60 g rýže
1 lžička sladké mleté papriky
hrst hladkolisté petrželky
1 vejce
200 ml rajčatové šťávy
sůl a čerstvě mletý pepř
3 lžíce olivového oleje
K podávání:
kysaná smetana
cca 1 lžíce nasekané pažitky nebo lístků oregana
bílý chléb

Postup:

Troubu rozpalte na 175–180 °C. Papriky seřízněte na konci se stopkou,
vyberte z nich semínka a blány. Dužninu z odkrojené části kolem stopky
okrájejte a nasekejte na kostičky. Nakrájejte najemno oloupanou cibuli
i česnek a dejte je do mísy k nasekané paprice.

Pak přidejte mleté maso, propláchnutou rýži, sladkou papriku, nasekanou
petrželku, vajíčko a rajčatovou šťávu. Směs osolte, opepřete, dobře
promíchejte a naplňte jí připravené papriky. Nestojí-li papriky na špičce,
velmi lehce je seřízněte tak, aby v pekáčku stály.

Papriky vyrovnejte do pekáče, pokropte olivovým olejem a trochu oleje nalijte i mezi ně.

Pekáč přikryjte poklicí nebo alobalem a přesuňte do trouby. Pečte asi
50 minut.

Podávejte teplé i s vypečenou šťávou a kysanou smetanou,
ozdobené oreganem či nasekanou pažitkou, a chcete-li, i s čerstvým chlebem.

TIP:

Na tento recept používám buclaté červené papriky, protože se snadno plní,
vejde se do nich hodně náplně a můžete je péct nastojato, takže se všechna šťáva drží pěkně uvnitř jako v soudku.

Komentáře

Mohlo by se vám líbit