na neděli po babičce

Smetanový krůtí guláš

2. 11. 2018

Guláše všeho druhu jsou u nás doma velmi oblíbené a ten následující je pro mě kompromisem mezi klasickým gulášem a kuřetem na paprice – tedy dvěma velmi oblíbenými jídly mých dětí. Díky tomu je krůtí guláš vysoko na naší domácí hitparádě jídel a vůbec se nebojím ho zařadit i jako slavnostní jídlo.

Krůtí maso můžete použít jak z prsou, tak ze stehen. S tím prsním se vám bude o něco lépe pracovat, ale stehenní je zase šťavnatější (stejně jako u kuřete). To ovšem v tomto případě nehraje velkou roli, v této úpravě je totiž maso dokonalé, ať zvolíte jakýkoliv kus krůty – postará se o to dušení ve výborné omáčce.

Přečtěte si také dole tip, čím nejlépe krůtí guláš doplnit – jak uvidíte, máte v tom docela velkou osobní svobodu! Jsem zvědavá na vaše zkušenosti, s jakou přílohou vás guláš baví nejvíc – a také jak ubíráte/přidáváte s rostoucím věkem počet knedlíků (můj tip najdete také v tipu)! 😀

 

Suroviny:

3 cibule
600 g krůtího masa
2 lžíce másla
2 lžičky mleté sladké papriky
špetka pálivé papriky
1 lžíce hladké mouky
200 ml krůtího nebo kuřecího vývaru
sůl a pepř
200 ml sladké smetany 33%

Postup:
Cibuli nakrájejte na kostičky, krůtí maso na nudličky. V kastrolu si rozpusťte máslo, opečte na něm cibuli, a když začne zlátnout, přidejte maso. Opékejte několik minut, nakonec přidejte obě papriky a lehce poprašte moukou, snižte plamen a za stálého míchání ještě minutku opečte.

Pak zalijte vývarem, přiklopte pokličkou a nechte zhruba 30 minut probublávat. Před koncem této doby ochutnejte šťávu a dochuťte ji solí a pepřem – množství záleží na chuti použitého vývaru. Ochutnejte také maso, jestli už je krásně měkké, a pokud ano, máte skoro hotovo.

Závěrem už jen vmíchejte smetanu a jídlo nechte ještě krátce projít varem. Zhodnoťte hustotu omáčky, v tuto chvíli ji můžete buď naředit troškou vody či vývaru, anebo naopak nechat na malém plameni zredukovat. Když má omáčka hustotu a chuť podle vašich představ, můžete podávat.

TIP:

Jako u většiny podobných jídel máte i tady na výběr, co se týče příloh. Krůtí guláš je dobrý s knedlíky, těstovinami i s rýží – poslední varianta jevhodnější pro ty, kdo si hlídají štíhlost. Já si ale myslím, že čas od času nás knedlík nezabije. Můj názor je, že s přibývajícím věkem má zkrátka ubývat počet knedlíků na talíři. A děti ať si jich klidně dají osm, ne?

Komentáře

Mohlo by se vám líbit