na neděli po babičce

Husa s pečenými jablky (a lokšemi či špekouny na výběr)

9. 11. 2018

Martinská husa je pro mě předělem mezi milovaným podzimem a předvánoční dobou. Fakt, já už v půlce listopadu slyším cinkat rolničky… Což je moje osobní úchylka, protože mám Vánoce ráda (i proto, že jsem už dávno odmítla jejich stresující část a vybírám si z nich jen to hezké).

Pečená husa je jídlo, které vás odpoledne přiková do křesla a donutí rozjímat, jak naložíte se zbytkem roku – nic jiného stejně nebudete schopni dělat! Slaninové knedlíky vaši malátnost dokonale podpoří, ale jsou tak skvělé… Pokud ale máte pocit, že už by to bylo moc, níže najdete i recept na tradiční lokše, které jsou přece jen o něco lehčí. Já sama ještě nevím, pro co se v neděli rozhodnu, však je dneska teprve pátek… tuším ale, že nakonec skončíme u lokší, protože je miluje můj muž, a já vlastně taky, a navíc miluju jeho. Takže – jo, lokše! 😀

Dejte mi pak vědět do diskuse, která příloha vítězí u vás, a v kolika lidech sníte celou husu! A pokud byste měli nějaké obavy ohledně zdraví nebo štíhlé linie, přečtěte si můj zásadní článek o těch správných superpotravinách. Věřím, že se vám bude po husičce odpočívat sice s těžším tělem, ale zase s lehčím srdcem! 

 

Suroviny:

1 husa

sůl a mletý pepř

300 ml červeného vína

tymián sušený

celý kmín

2 stroužky česneku

8 malých jablek, nejlépe červených

100 g medu

1 snítka čerstvého tymiánu na ozdobu

Postup:

Očištěnou husu osolte zvenku i zevnitř. Položte ji do pekáče a polijte mírně vínem, okořeňte pepřem, tymiánem a kmínem, a nechte přes noc v chladničce odležet.

Druhý den husu otočte v pekáči prsy dolů a dovnitř vložte celé oloupané stroužky česneku a celá jablka. Dají huse zajímavou chuť i vnitřní vláhu. Co se do ní nevejde, rozložte kolem. Podlijte ji horkou vodou a troškou vína a pečte zprvu 25 minut při teplotě 200 °C. Poté ji přikryjte alobalem a pečte další 2 hodiny na 170 °C. V polovině pečení husu otočte prsy nahoru.

Chcete-li si pochutnat nejen na huse, ale i na čerstvě vyškvařeném husím sádle, počkejte na okamžik, kdy bude čiré – tedy bez vody a vína. Z pekáče ho odeberte naběračkou a pak husu znovu podlijte. Během pečení husu přelévejte šťávou. Podle potřeby ji podlévejte vínem nebo vodou – vyberte si podle toho, jak intenzivní chuť chcete šťávě dát.

Med přidejte až ve chvíli, kdy husa začne nabírat barvu. Když ho s husou necháte péct od začátku, nic nezkazíte, ale husa bude hodně tmavá. Ke konci zvyšte teplotu na 200 °C a husu odkryjte, aby se na ní vytvořila pěkná zlatavá kůrka. Dopečte ji dozlatova. Upečená jablka vyndejte a husu jimi obložte. Můžete ji ozdobit snítkou tymiánu.

 

TIP: Při pečení propíchněte kůži vidličkou v místech, kde se skrývá nejvíce tuku, obzvláště mezi stehny a také mezi tělem a křídly. Vidlička se ale nesmí zabořit až do masa. Jde o to, aby z husy vytékal tuk, ne šťáva.

 

Kořeněné červené zelí

Suroviny:

2 větší cibule

2 lžíce vypečného sádla z husy

1 malá hlávka červeného zelí

100 ml červeného vína

sůl a mletý pepř

špetka mleté skořice a mletého zázvoru

jablečný ocet a krupicový cukr podle chuti

1 lžíce hrubé mouky

 

Postup:

Cibuli nakrájejte a zpěňte na sádle. Jakmile zesklovatí, přidejte nakrouhané zelí a několik minut ho za občasného míchání restujte. Pak ho podlijte vínem (ideálně stejným, jaké jste použili i při pečení husy) a ochuťte solí, pepřem, skořicí, zázvorem, cukrem a jablečným octem. Promíchejte, přiklopte pokličkou a nechte dusit.

Za 5 minut zelí ochutnejte. Chutě se mezitím prolnou, a tak budete vědět, jestli zelí potřebuje ještě přisolit, přisladit nebo přikyselit.

Pár minut před tím, než zelí odstavíte, poprašte ho hrubou moukou a dobře zamíchejte. Jak dlouho se bude vařit, záleží na vaší chuti. Já mám ráda, když trošku křupe, ale vy možná dáte přednost zelí vláčnému. Správnou dobu nejlépe odhadnete, když budete průběžně ochutnávat.

 

Slaninové knedlíky

Suroviny:

100 g slaniny

4 housky

2 vejce

250 ml mléka

150 g hrubé mouky

sůl

špetka muškátového oříšku

Postup:

Slaninu nakrájejte na kostičky. (Měla by obsahovat trochu masa – vhodná je například anglická slanina.) Rozškvařte ji na suché pánvi, pak přidejte na kostičky pokrájené housky a zhruba 3 minuty je opékejte, aby vsákly tuk ze slaniny. Nechte vystydnout.

Vejce rozmíchejte v mléce. Mouku, sůl a muškátový oříšek promíchejte v míse, přilijte mléko s vejcem a vypracujte těstíčko. Vmíchejte do něj slaninu s opečenou houskou a nechte čtvrt hodiny stát.

Z těsta vytvarujte deset kulatých knedlíků a vložte je zhruba na 10 minut do vroucí osolené vody. Pak knedlíky slijte, propíchejte špejlí, aby z nich vyšla pára, a můžete podávat.

 

Tradiční lokše

Suroviny:

1 kg brambor

300 g hladké mouky

sůl

Postup:

Brambory si uvařte v osolené vodě, a to nejlépe den předem, ať nemusíte čekat až vystydnou. Mouky má být třetina váhy brambor. Vařené brambory oloupejte, nastrouhejte najemno a osolte. Pak přidáváním mouky vypracujte hladké těsto, vyválejte z něj váleček, ten rozkrájejte na kousky, a z nich na pomoučeném stole vyvalujte tenké placky.

Pečte je nasucho, nejlépe samozřejmě na plotně kamen, ale kdo je dneska má doma v kuchyni? Klidně vám stačí i běžná pánev. Odsypávejte z ní opadanou suchou mouku, protože jinak se vám bude na pánvi připalovat. Lokše potírejte vypečeným husím sádlem.

 

Tak co bude u vás, lokše nebo knedlíky?

 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit