na neděli Recepty

Steak se zeleným pepřem a gorgonzolou (a slaninová kukuřice s fazolkami)

16. 11. 2018

Steaky pro mě jsou symbolem luxusu, nejspíš z toho přízemního důvodu, že steakové maso není zrovna laciná legrace, zvlášť když máte velkou rodinu. V dobách, kdy jsem měla malé děti a velmi hluboko do kapsy, jsem učinila spoustu pokusů s lacinějšími druhy hovězího masa, z nichž po opečení logicky vznikla žvýkací guma – než mi došlo, že tudy cesta nevede.

Dneska už je mi jasné, že je lepší si dopřát něco skvělého jednou za čas, než něco mizerného častěji… Nemusíte kupovat zrovna pravou svíčkovou (která mi ve své jednolitosti připadá trochu nudná), u nás doma třeba mnohem víc frčí steaky z prorostlého roštěnce. Zkuste například rib eye steak. Garantuji vám, že když vyzkoušíte více druhů masa na steak, nakonec (třeba i po pár neúspěšných pokusech) najdete to, které vám vyhovuje poměrem ceny a kvality.

Nabízím vám rovnou i naši oblíbenou přílohu… Rozumím tomu, že leckoho může překvapit, typickou přílohou jsou spíš americké brambory nebo hranolky. Nebudu v tom nikomu bránit, ale u nás doma se bez nich celkem snadno obejdeme!

Ovšem sklenku červeného vína si ke steaku odepřít nedokážeme… 😀

Suroviny:

4 hovězí steaky (např. z roštěnce)
2 lžíce olivového oleje
sůl a pepř
40 g másla
2 šalotky
100 g gorgonzoly
100 ml smetany ke šlehání
2 lžíce zeleného pepře

Postup:

Steaky vyndejte z lednice dvě hodiny předem, aby získaly pokojovou teplotu. Pak je naklepejte na prkénku, které jste předem buď namočili, nebo potáhli fólií, aby se do něj zbytečně nevsákla šťáva z masa. Naklepejte je důkladně z obou stran, potřete olivovým olejem, osolte a opepřete (někdo solí až po dokončení, ale pokud dáte maso na pánev ihned, nevidím ve výsledku rozdíl). Maso na prkénku opět rukama smáčkněte do původního tvaru – takže vlastně bude vypadat jako na začátku, jen bude mít jemnější strukturu.

Takto připravené maso dejte na rozpálenou suchou pánev. Doba pečení je závislá na dvou faktorech: na tloušťce masa i na vaší oblíbené míře propečení. My máme rádi maso uvnitř zářivě růžové, takže 2 cm silný steak opékám z každé strany 2 minuty. Jestliže máte steak centimetrový, stačí mu jen minutka z každé strany. U silnějších steaků (nebo pokud máte rádi maso well done – „dobře udělané“ bez růžové barvy uvnitř) samozřejmě trochu přidejte, ale pořád jde o minuty.

Opečené steaky zabalte na zhruba 7 až 10 minut do alobalu a nechte odpočívat, díky tomu se v nich krásně rozprostřou všechny šťávy. A vy mezitím můžete dotvořit omáčku.

V pánvi ve výpeku z masa rozpusťte máslo. Šalotku nakrájejte na tenká kolečka, přihoďte do pánve a nechte opéct dozlatova. Pak přidejte gorgonzolu nalámanou na kousky, smetanu a zelený pepř bez nálevu. Za stálého míchání počkejte, až se gorgonzola rozpustí. Ochutnejte, možná bude třeba osolit nebo opepřit (možná ale ne, všechny složky jsou dost výrazné). Poté vybalte steaky z alobalu a můžete podávat přelité omáčkou.

TIP: Množství masa záleží na tom, jak velké porce jste zvyklí dávat na talíř – zatímco legendou je americký „dvoulibrák“, tedy mohutný půlkilový steak, my doma jíme střídmě a 100 až 150 g na člověka nás většinou naprosto nasytí.

 

Slaninová kukuřice s fazolkami

Suroviny:

200 g zelených fazolek
50 g slaniny v celku
300 g kukuřice
1 lžíce třtinového cukru
1 lžíce citronové šťávy
sůl a pepř

Postup:
Pokud máte fazolky čerstvé, nejprve je očistěte a překrájejte a pak je dejte na 5 minut do hrnce s vroucí osolenou vodou. Mražené fazolky stačí spařit horkou vodou z konvice, v té je nechte ležet asi 2 minuty. Oba typy fazolek potom hned přeceďte a prolijte studenou vodou, díky tomu se nebudou už dále vařit vlastním teplem a zůstanou pěkně zelené a křupavé.

Slaninu si rozkrájejte na kostičky a dejte je do hlubší pánve. Opékejte je několik minut, dokud se nezmenší (pustily tuk). Pak přidejte kukuřici (klidně mraženou) a nechte ji zhruba 2 minuty opékat na slanině. Ochutnejte, měla by být teplá a šťavnatá. Přidejte fazolky, cukr a citron, osolte a opepřete a už jen opatrně vše společně prohřejte, delší doba varu by fazolkám sebrala krásnou barvu. Ochutnejte, chuť by měla být příjemně sladko-slano-kyselá. Dolaďte ji tedy podle svého vkusu cukrem, solí a citronem.

Komentáře

Mohlo by se vám líbit