po babičce snídaně

Domácí housky

24. 1. 2019

Všichni víme, že pečení má zásadní přidanou hodnotu: nejen že domácí pečivo je vždycky lepší než to kupované, ale navíc váš domov získá úžasnou vůni. Když peču často (třeba zrovna tuto zimu), vůně pečiva se v bytě zabydlí a nezmizí. Úžasné. Nejsem zrovna zimní člověk, ale vytvářet si útulné hnízdo, ve kterém voní chléb a housky – to mě dokáže se zimou celkem snadno smířit!

Housky nejsou nijak těžké, a to říkám s plným vědomím toho, že na tuto stránku zavítají třeba i nezkušení pekaři/pekařky. Pečení s bílou moukou je spolehlivé (když vám něco v těstu zlobí, bývá to třeba žitná celozrnná, tam už to chce víc zkušeností, nebo přidávat opatrně k bílé a zvyšovat dávky…). A uplést cop umí každé větší mimino.

Pokud chcete čerstvě upečené housky k snídani a nechcete vstávat o hodinu dřív než zbytek rodiny, udělejte si těsto den předem a přikryté fólií ho uložte do lednice. Bude tam pomalu kynout, což pečivu v podstatě svědčí, a ráno máte skoro hotovo. Vstanete, vyndáte těsto z lednice, upletete housky a upečete. 

Suroviny:

1/2 kostky droždí
300 ml vlažného mléka
1 lžička moučkového cukru
500 g hladké mouky + na vál
1 žloutek
1,5–2 lžičky soli
2 lžíce másla, rozpuštěného
1 vejce
mák a hrubozrnná sůl na posypání

Postup:

V míse smíchejte droždí, 100 ml vlažného mléka, cukr, 100 g mouky a nechte cca 10 minut na teplém místě, než vyběhne kvásek.

Ke kvásku prosijte zbytek mouky, přidejte žloutek, sůl, rozpuštěné vlahé máslo, zbylé mléko a vypracujte těsto. Věnujte mu deset minut práce svých rukou nebo 5 minut práce robota. Výsledkem bude hladké a hebké těsto, které příliš nelepí. Poté ho poprašte moukou, zakryjte utěrkou a dejte do tepla vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Pak ho rozdělte na 12 stejných dílů a každý ještě na tři díly. Uválejte z nich tenčí válečky a upleťte houstičky (ze tří pramenů jako copy). Konce stiskněte a zastrčte dospodu, aby se nerozpletly. Housky klaďte s rozestupy na plech s pečicím papírem, zakryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout. Pak je potřete vejcem a posypejte mákem či hrubou solí. Pečte cca 15 minut na 200 °C v dolní části trouby. Upečené housky dejte na mřížku a nechte vychladnout, pokud to vydržíte a nesníte je ještě teplé.

TIP: Víte, jak božské budou domácí housky k uzené česnečce? Ano, určitě víte, tak dobrou chuť!

Komentáře

Mohlo by se vám líbit