na neděli Recepty rychlovky

Kuřecí kapsy s gorgonzolou, slaninou a ořechy

4. 4. 2019

Jasně, že na jaře chceme jíst lehká jídla… Ale představa, že bychom se měli za zpěvu ptactva a vůně magnólií týrat nějakou brutální dietou, se mi vůbec nelíbí! Nabízím vám rozumný kompromis: kuřecí prsíčka ve velmi labužnické úpravě.

Posuďte sami: všechno na tomhle jídle je lehké a svěží, ale k tomu je tam jako bonus neškodná troška slaniny a tučné výrazné gorgonzoly. Jen tahle troška ale bohatě stačí, aby parádně povznesla kuřecí prsa, která jinak považuju za docela nudnou záležitost.

Dodatek pro nezkušené kuchaře – pokud máte pocit, že vytvořit kapsu z kuřecích prsou je nějaká „vyšší dívčí“, nenechte se odradit. Zvládne to i úplné kuchyňské nemehlo, jakým byl na začátku každý z nás. Jen to zkuste.

Suroviny:

4 kuřecí prsní řízky
sůl a hrubě mletý pepř
8 plátků slaniny
50 g gorgonzoly picante
hrst jader vlašských ořechů
hrst polníčku
4 lžíce olivového oleje (raději obyčejný z pokrutin)
3 lžíce másla
2 lžíce medu
2 lžíce citronové šťávy

Postup:

Každé prso podélně prořízněte a rozložte ho jako knihu, aby vám vznikl větší plátek. Opatrně ho rozklepejte paličkou – maso je křehké, skvěle to jde přes fólii. Plátky z obou stran osolte a opepřete, na polovinu každého z nich rozdělte slaninu, gorgonzolu, překrájené ořechy a polníček. Náplň přiklopte druhou polovinou plátku a okraje
spíchněte párátky.

Na pánvi si rozehřejte olivový olej a kuřecí kapsy opékejte dozlatova asi 7 minut po každé straně. Mezitím si rozpalte troubu na 180 °C. Opečené kuřecí kapsy přendejte do zapékací misky, přelijte je olejem a šťávou z pánve, zakryjte alobalem a vložte do trouby na 10 minut.

Mezitím si na pánvi, na které jste předtím pekli kapsy a zbyl vám tam povlak tuku se šťávou, rozpusťte máslo. Až bude oříškově vonět, přidejte med, citronovou šťávu, pár lžic vody, osolte, opepřete, rozmíchejte a nechte projít varem.

Kuřecí kapsy po deseti minutách vyndejte z trouby a po dalších pěti minutách z nich sundejte alobal. Proces pečení v mase se tak dokončí, šťávy rozleží a prsa budou šťavnatější. Vytáhněte z nich párátka a každou porci polijte důkladně šťávou z pánve. Podávejte podle chuti buď se zeleninovým salátem (to je naše domácí volba na jaře a v létě), nebo s bramborovou kaší. Pokud si chcete ale přece jen trochu víc dopřát, klidně přidejte propečené brambory.

 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit