saláty z přírody

Pampeliška, hvězda nové monografie! (plus recept na pampeliškový salát se špekem a vajíčky)

25. 4. 2019

Pokud na toto místo chodíte častěji, už jste si určitě všimli, že mě baví spolupracovat s Janou Vlkovou, znalkyní jedlého kvítí a bejlí. Je pro mě „realistickou čarodějkou” – vyzná se v tajích přírody a bylin, ale nemíchá do toho žádné esoterické blouznění. Jana zrovna vydala „kulinární monografii“ (zní to legračně, ale je to výstižné!) o královně jarních květin – pampelišce.

Knížku Pampelišky k jídlu si můžete koupit třeba u Jany na webu Kytky k jídluJana je vzděláním přírodovědkyně, což jí dává velkou výhodu. V knížce se tak dočtete spoustu věcí. které jste netušili. třeba jak je to s pověstnou hořkostí pampeliškových listů. Najdete tam i všemožná umělecká dílka s pampeliškovou tematikou – a samozřejmě recepty, od široce známého pampeliškového medu až po překvapivé nápady. Třeba kapary z pampeliškových poupat (ochutnala jsem a jsou parádní).

Omrkněte tedy třeba tenhle pampeliškový salát, do kterého můžete úspěšně použít přebytky velikonočního vaječného šílenství… Určitě pro vaše tělo i duši udělá víc, než skleníkové lupení, které teď koupíte v hypermarketech. A pokud už u vás pampelišky odkvétají, třeba vás inspiruje i článek Srdečné pozdravy z divočiny

Salát s vejcem a se špekem

Suroviny:

400 g pampeliškových listů

200 g dobrého, prorostlého, tučného uzeného masa nebo špeku

4 lžíce balzamikového octa

sůl a pepř

4 vejce

100 – 200 ml 8% octa na vaření vajec

Postup:

Pampeliškové listy dobře omyjte a nakrájejte napříč na plátky nebo užší nudličky. Používejte raději části listů „od země“. Konce bývají více hořké.

Uzené maso nakrájejte na kostičky a orestujte na rozpálené pánvi.

Přidejte ocet, nalijte na pampelišky a zamíchejte, aby se marináda dostala ke každému kousku. Osolte a opepřete.

Uveďte do varu asi 1 litr vody, osolte, přidejte ocet. Vajíčko vždy rozklepněte do šálku a pomalu pusťte do vroucí vody. Vařte 5 minut. Vylovte (třeba pěnovačkou), dejte na salát a ihned podávejte.

TIP: Pampelišky zůstávají, ale ostatní se dá nahradit různě. Vejce mohou být vařená na tvrdo a nakrájená na plátky nebo kostičky, čímž se eventuálně umoří velikonoční zásoby. Špek můžou zastoupit třeba krutonky z bílého i tmavého chleba osmažené na oleji.   

Komentáře

Mohlo by se vám líbit