Zápisky

Řekněme si pravdu. Láska není věčná

30. 4. 2019

První máj, lásky čas… To je ta správná chvíle, abych napsala něco romantického o lásce. Hurá do toho! Tak především: láska není věčná. Není na ni spolehnutí. Je to prchavá droga, asi jako toluen. Může zahořet, vyhasnout a zmizet. A je to tak správně. Kdyby byla láska věčná, nic by nás nenutilo o ni pečovat.

Láska není povinnost ani lidské právo. Nikoho nedonutíte, aby vás miloval, když už nechce. A dokonce i když chce, může proti vaší lásce zasáhnout osud, třeba v osobě ospalého kamioňáka na D1. Každý z nás může odejít během jedné vteřiny. Je to drsné téma. Ale je potřeba se dívat pravdě do očí. Jedině tak si budeme vždycky vážit toho, co máme.

 

Pozdě znamená nikdy

Už jsem viděla tolik lidí, kteří si nevážili své lásky. Viděla jsem ženu, které svého drahého 20 let pérovala a ponižovala jako malé děcko. Viděla jsem taky muže, který té své bez skrupulí zahýbal na každém rohu – muž je přece od přírody rozsévač, že… Ale viděla jsem taky holku, která preventivně šílela, kdykoliv se její hodný věrný manžel dal do řeči s jinou. I chlapa, který pravidelně zpestřoval rodinné večery opileckou scénou. Jistě znáte hromadu podobných příběhů.

A všichni si rvali vlasy a zoufali, když jejich láska skončila. Ne, netrápilo je, že už nemají koho ponižovat. Trápilo je, že přišli o nejbližší duši. Najednou jim to bylo jasné. Pozdě.

 

Rozmazlujme, dokud to jde

Staré drsné pravidlo dobrého života říká „memento mori” – pamatuj na smrt. Spoustu věcí člověk dělá jinak, když si uvědomuje, že jednou skončí. Jak zpíval za našeho dětství Peter Nagy: Spievaj tak, jak poslednýkrát, miluj tak, jak poslednýkrát, skús žiť tak, jak poslednýkrát – veď možno dnes si tu poslednýkrát”. (video pro pamětníky zde, upozorňuji generaci narozenou po roce 1990, že sledování je pro ně na vlastní nebezpečí!)

Každá láska jednou skončí. A úkol pro nás zamilované je jasný: stihnout do té doby dát tomu druhému tolik lásky, svobody, podpory, péče, pochopení, objetí, sexu, jídla a smíchu, kolik se do něj vejde.

Hezký první máj!

 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit