pitný režim z přírody

Bezový sirup (a zásadní recept na Hugo!)

7. 6. 2019

Většina z nás tomuto sirupu říká bezinkový, ale protože mám ráda pořádek, začala jsem mu říkat správně – bezový. Bezinky jsou totiž až ty tmavé aromatické kuličky, které se na bezových keřích objevují na podzim, a ze kterých děláme božský bezinkový likér… Sirup z bezových květů se vyrábí zastudena, aby se v něm zachovaly všechny zdravé látky a také nádherná vůně a chuť křehkých květenství.

Můžete si dopřát i jeden vtípek – pokud místo běžného cukru použijete třtinový, sirup získá sytě zlatavou barvu. Pokud se u vás doma najdou láhve od whisky, rozhodně je použijte na uskladnění tohoto sirupu, se záměnami se pak užije spousta legrace! (vyzkoušeno za vás) Nemusíte je ani proplachovat – alkohol dezinfikuje, takže kapka na dně nezaškodí.

Ovšem co by byl bezový sirup bez receptu na Hugo! Objevila jsem ho kdysi v Itálii a velmi rychle se z něj u nás doma stal nejoblíbenější letní koktejl. Hugo má málo alkoholu a můžete do něj využít domácí bezový sirup a svoji mátu, takže je vlastně skoro „bio“. Ale hlavně – tím že je nízkoalkoholický, dá se snadno usrkávat uprostřed horkého dne, ale také je výborným společníkem pro dloooouhý letní večer…

 

Bezový sirup

40 květenství černého bezu
2 l vody
1,8 kg cukru (druh si zvolte sami)
šťáva z 5 citronů

Nejdřív si ve velkém hrnci převařte vodu – nechte ji několik minut projít varem a pak vypněte. Dejte ji vychladnout a mezitím si propláchněte květenství. Nemusíte to přehánět – pokud máte krásně čistá květenství bez hmyzu a prachu, klidně proplachování vynechte.

Pak je dejte do vychladlé vody v hrnci. Hrnec důkladně zakryjte a nechte stát do druhého dne na chladném místě. Nazítří vezměte druhý velký hrnec, dejte do něj síto vyložené vyžehlenou utěrkou a výluh z květů do hrnce přeceďte. Vsypejte cukr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Sirup můžete i malinko zahřát, ale smí být maximálně vlažný. Pak přidejte vymačkanou šťávu z citronů (nejlépe přes jemné čajové sítko) a rozmíchejte.

Sirup rozlijte do sterilizovaných lahví, navrch zakápněte troškou alkoholu, zavíčkujte a uskladněte na chladném místě.

Hugo

5 lístků čerstvé máty
pár kostek ledu
50 ml sodovky
malý panák bezového sirupu
100 ml prosecca
skrojek limetky

Mátu trochu pomačkejte čistýma rukama, aby se z ní uvolnily vonné esence. Vložte ji spolu s kostkami ledu do velké vinné sklenice, zalijte sodovkou, sirupem a nakonec proseccem.
Skrojek limetky prsty trošku zmáčkněte směrem do sklenice, aby se uvolnila šťáva. Koktejl pijte brčkem.

TIP: Můžete se držet tohoto základního rozpisu, nebo si udělat Hugo méně či více alkoholické. To už nechám na vás a na příležitosti. Rozumné je třeba i v průběhu večera ubírat prosecco a přidávat sodovku.. 🙂

Komentáře

Mohlo by se vám líbit