na neděli Recepty

Pečené brambory, hvězdy podzimu!

25. 10. 2019

Pečené brambory jsou samozřejmě nejlepší z popela, když hrabete listy na zahradě a užíváte si vůni podzimního venkova… no, kdo z nás to má? Každý bohužel ne. Na chodníku před činžákem ohníček nerozděláte…

Naštěstí míváme doma místo ohniště aspoň troubu a tak si můžeme v teple domova upéct luxusní specialitu, které se v anglicky mluvících zemích říká „jacket potatoes“ – v podstatě „brambory v saku“ – tedy upečené i se slupkou.

Pečené brambory můžete plnit lecčíms, moje náplně berte jako inspiraci. No a pokud si chcete připomenout chuť pečených brambor z dětství, doporučuji čas od času místo vymazlených náplní zvolit prostě jen dobrý (tučný!) tvaroh. Znám jen málo lepších ilustrací známého faktu, že v jednoduchosti je síla. 🙂

 

Suroviny:

4 pořádně velké brambory
1 lžíce olivového oleje
mořská sůl
4 lžičky másla
Na tuňákovou náplň:
100 g čerstvého přírodního sýra, např. žervé
2 lžíce zakysané smetany či majonézy
80–100 g tuňáka v oleji
1 jarní cibulka s natí
hrst čerstvých bylin (hladkolistá petrželka, kopr, libeček, apod.)
sůl a čerstvě mletý pepř
1–2 lžíce citronové šťávy
žlutá paprika
Na fazolovou náplň:
2 lžíce oleje
1 bílá cibule
2 velké stroužky česneku
400g konzerva černých fazolí
200g konzerva loupaných rajčat
chilli omáčka
menší svazek čerstvého koriandru
50 g čedaru
2 lžíce zakysané smetany
1 malé avokádo, čerstvá chilli paprička, citron k podávání

Postup:

Rozpalte troubu na 200 °C. Brambory vydrhněte kartáčkem, osušte je, propíchejte na pár místech vidličkou a potřete olejem. Pečte je na plechu či mřížce 60–90 minut (podle velikosti) doměkka. Hotová brambora je při zmáčknutí měkká, jejím středem hladce projede špejle a slupka je křupavá.

V misce smíchejte sýr, smetanu nebo majonézu, slitého tuňáka, tenké plátky cibulky a většinu nasekaných bylin (nechte si část na ozdobu). Ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou a uložte v chladu. V pánvi na oleji zpěňte nasekanou cibuli a česnek. Přidejte slité, propláchnuté a okapané fazole a osmahněte je. Vlijte rajčata, jemně nasekané stonky koriandru, sůl, pepř a pár kapek chilli. Vařte zvolna 10–15 minut bez poklice do zhoustnutí. Dochuťte a vypněte.

Upečené brambory shora nařízněte do kříže nebo jen podélně a stlačte konce proti sobě, aby se brambora rozevřela. V každé nechte rozpustit lžičku másla. Polovinu brambor naplňte tuňákem, posypte cibulkou a doplňte plátky papriky. Zbylé naplňte fazolemi, posypte nahrubo nastrouhaným sýrem, ozdobte koriandrem, smetanou, podávejte s plátky avokáda, nasekanou chilli papričkou, klínky citronu a zbylým koriandrem.

TIP: A nebo chcete zkusit radši tuhle verzi?

 

 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit