rychlovky z ciziny

Risotto s dýní, chilli a šalvějí

8. 11. 2019

Když píšu risotto, nedělám to proto, že bych se chtěla dělat zajímavou nebo neznala české slovo rizoto. Jde jen o to, že italské risotto je hodně odlišné od toho našeho – má krémovou vláčnou strukturu a používá se na něj rýže, která právě tohle umí vytvořit – arborio nebo carnaroli. Ale tohle určitě všichni znáte, já jen pro zichr.

Toto jídlo s plnou odpovědností řadím do kategorie „rychlovky“. Postup přípravy sice znamená stát u sporáku, přilévat a kontrolovat, ale celé risotto je do půl hodinky hotové – takže je to snadná záchrana když udeří hlad!

Kombinace chutí v tomhle risottu je typicky podzimní. Klobásu můžete samozřejmě vynechat (ale my ji tam máme rádi). Nepodléhejte prosím pokušení ušetřit si práci s opékáním šalvějového listu – zaprvé je šalvěj bez tepelné úpravy špatně stravitelná, a zadruhé je takhle taky strašně dobrá!

Přísahám, že tohle je můj poslední letošní dýňový recept!! Pokud dýni nesnášíte, už určitě nesnášíte i mě. Ale co naplat, máme pro ni doma vždycky takhle na podzim slabost… Od příštího týdne najíždíme na vánoční cukroví! (dělám si srandu) 😀

 

Suroviny:

3 lžíce olivového oleje

1 cibule

1 ostrá klobása

1 chilli paprička

300 g rýže arborio nebo carnaroli

1 dýně (pokud se vám nechce loupat, zvolte hokkaido)

1/2 l kuřecího vývaru

hrst lístků šalvěje

2 dcl bílého vína

čerstvě mletý pepř

2 lžíce másla

3 lžíce parmazánu

sůl

 

Postup:

V kastrůlku si rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a zpěňte na něm cibuli nasekanou najemno. Pak přidejte klobásu nakrájenou na kolečka a chilli papričku na kroužky. Chvilku opékejte, vsypejte rýži a několik minut za stálého míchání nechte i rýži opéct. Přidejte dýni nakrájenou na kostky, ještě dvě minutky všechno míchejte a opékejte, pak vlijte kuřecí vývar. Opepřete a přidejte polovinu lístků šalvěje, potrhaných na větší kousky. Snižte plamen.

Když se po několika minutách občasného míchání vývar vstřebal do rýžové směsi, zalijte polovinou vína, opět promíchněte a počkejte až se vstřebá. Víno pak přidávejte podle potřeby, dokud vám nevznikne optimální struktura krémového rizota (rýže je vláčná s pevným středem, chutě pěkně propojené). Ke konci vsypejte parmazán a vmíchejte máslo. Pak ochutnejte a dosolte (vývar nějakou sůl obsahoval, stejně tak parmazán, ale asi bude špetka soli potřeba). Máte hotovo, nechte risotto ještě minutku odpočívat pod pokličkou.

Zatímco risotto odpočívá, na malé pánvičce si rozehřejte lžíci olivového oleje, rozložte na něj zbylé lístky šalvěje a asi dvacet vteřin opékejte, pak otočte a opečte i z druhé strany. Těmito lístky pak ozdobte risotto na talíři.

 

 

 

 

 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit