sladká tečka

Cukroví pro modernisty

13. 12. 2019

Doba pokročila, v každé normální rodince dneska najdete nějakého vegana, odmítače lepku, nesnášenlivce laktózy nebo cukrfreeka. My se toho ale nezalekneme, a to ani před Vánoci. Nabízím vám tři druhy cukroví, které vám vytrhnou trn z paty. 

Jsou naprosto rostlinné, bezlepkové a přidaného cukru je v nich tolik, pro kolik se rozhodnete (čokoláda se dá použít i neslazená, ale já osobně bych až do takových extrémů nezacházela).

Aby mě někdo nechytal za slovo – jasně, že v sušených švestkách i datlích najdete spoustu cukru – ale je to ten přirozený, nerafinovaný. Jediná šance, jak se i tomu vyhnout, je samozřejmě sůloví! 🙂

Na všechno uvedené cukroví budete potřebovat malinké cukrářské košíčky. Velikost cukroví si určete sami, mně se víc líbí malé kousky.

Ostatně, vytrhnou vám trn z paty i jednou nepodstatnou maličkostí – máte je všechny hotové do půlhodinky. A to se počítá, protože o Adventu samozřejmě nechcete trávit čas prací, ale rozjímáním!

 

Košíčky s arašídovým máslem

200 g hořké čokolády (50-70% kakaa)

arašídové máslo (solené či nesolené)

několik vyloupaných arašíd

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Hlídejte a občas promíchejte, aby byla pěkně hladká. Rozložte si košíčky. Na dno každého košíčku dejte větší lžičku rozpuštěné čokolády. Až ji budete mít ve všech košíčcích (a tedy v těch prvních už bude trochu tuhnout), dejte na ni lžičku arašídového másla. Zakončete opět lžičkou čokolády. Tato horní vrstva nemusí zakrýt všechno arašídové máslo, kontrast vytvoří hezký barevný efekt. Ozdobte nasekanými buráky a dejte ztuhnout.

TIP: Sílu čokolády si zvolte podle sebe. Já mám pro tyto účely nejlepší zkušenost s čokoládou kolem 55-60% kakaa, bývá tak akorát sladká a dobře se rozpouští. Stejně tak na vás je výběr arašídového másla – můžete si zvolit hladké i křupavé, a také slané nebo nesolené. Mám ráda kombinaci slaného másla a sladké čokolády, ale není to nic moc pro děti a konzervativce – zvolte sami podle chuti svých blízkých… 

 

Datlové kuličky s mandlemi a skořicí

150 g sušených datlí

100 g loupaných mandlí

1 lžíce mleté skořice

cca 2 lžíce rumu nebo pomerančové šťávy 

kokos nebo kakao na obalení

Datle dejte do misky a zalijte vroucí vodou. Nechte asi 20 minut bobtnat, pak vodu slijte. Datle dejte spolu s mandemi, skořicí a jednou lžící ruu či šťávy do mixéru a rozmixujte na kaši (nemusí být úplně hladká, naopak je fajn, když vám občas uvnitř křupne mandle). Pokud je kaše moc hustá (mixéru se nedaří ji dobře rozmixovat), přidejte ještě druhou lžíci tekutiny. Z hotové hmoty tvarujte kuličky a obalujte je v kokosu nebo kakau. Uchovávejte v chladnu.

TIP: Můžete udělat i dětskou a dospěláckou verzi – kuličky naředěné pomerančovým džusem obalte v kokosu a ty s rumem v kakau… 

 

Polomáčené plněné švestky

20 vypeckovaných sušených švestek

20 loupaných mandlí

50 g hořké čokolády (50-70% kakaa)

dle chuti rum

Švestky můžete dvě hodiny předem namočit do rumu a pak ho slít a nechat švestky okapat. Ale není to nutné, zvlášť pokud budou cukroví jíst děti. Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu. Do díry, kde bývala ve švestce pecka, vložte mandli. Švestku napůl namočte do rozpuštěné čokolády. Pak ji vložte budˇna sítko (aby přebytečná čokoláda stekla) a nebo rovnou do košíčku. Dejte ztuhnout do chladna.

TIP: Ještě efektivnější samozřejmě budete, když tento recept spojíte s tím prvním. Když už budete mít rozpuštěnou čokoládu, půjde vám to všechno jako po másle. Pardon, jako po rostlinném tuku. 😀

 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit