na neděli z ciziny

Sýrové taštičky s ořechy a šalvějovým pestem

10. 1. 2020

Ručně dělané taštičky plněné sýrem jsem poprvé jedla v Jižním Tyrolsku a snad i kouzelná atmosféra Alp způsobila, že se mi toto jídlo, vonící šalvějí a sýrem, zapsalo do hlavy jako jedna ze zásadních lahůdek mého života.

Doma jsem pak zkoušela různé recepty a největší úspěch naše rodinná rada přisoudila tomu, který vám teď nabízím. Jeho specifikem je tvarohové těsto, díky kterému je i chuť samotných taštiček svěží a lehce navinulá. S náplněmi si samozřejmě můžete vyhrát podle vlastní chuti a fantazie, v podstatě jde jen o to, naučit se základní princip „jak vyrobím taštičku“. A věřte že můžete vesele zapojit i menší děti, tak je to snadné! 🙂 Pokud chcete taštičky nakombinovat s polévkou, možná oceníte rakouskou variantu dýňovky, která se k nim parádně hodí!

Podávejte se suchým, minerálním bílým vínem a představte si před sebou majestátní štíty Alp. Ach!

 

Suroviny:

Na těsto:
250 g měkkého tučného tvarohu
80 g změklého másla
200 g polohrubé mouky
cca 50 g hladké mouky a na podsypání
1 vajíčko
1 lžička soli
Na náplň:
250 g gorgonzoly picante
hrst ořechů
2 stroužky česneku
6 lístků šalvěje
čerstvě mletý pepř
Na pesto:
½ balíčku rukoly
10 lístků šalvěje
50 g strouhaného parmazánu
50 g mandlí
10 lžic olivového oleje
2 stroužky česneku
špetka soli

Postup:

Tvaroh smíchejte s máslem, moukami, vajíčkem a solí. Množství hladké mouky bude záviset na tom, jak vodnatý máte tvaroh – nejprve dejte méně a můžete přidávat, dokud vám nevznikne příjemné, vláčné těsto, které nelepí a dobře se s ním pracuje. Takové těsto dejte odležet do chladna, kde vám vydrží klidně 2 dny, ale stačí hodina.

Když máte těsto odleželé, připravte si náplň. Smíchejte na ni gorgonzolu s nahrubo posekanými ořechy, prolisovaným česnekem, najemno posekanou šalvějí a pepřem.

Těsto rozválejte na pomoučněném vále na asi 3 mm silný plát. Nakrájejte ho na obdélníky o rozměru cca 7 × 10 cm a do středu každého dejte trošku náplně. Delší strany přeložte a okraje smáčkněte k sobě, koncem vidličky je přimačkávejte, čímž vám vzniknou na okraji hezké vroubky. Připravené a dobře uzavřené taštičky dejte do hrnce s vroucí osolenou vodou a vařte 12 minut.

Mezitím rozmixujte všechny přísady na pesto na hladkou kaši. Podle požadované hustoty můžete mírně obměnit množství oleje. Naopak nezvyšujte množství šalvěje, pesto by bylo těžce stravitelné. Uvařené taštičky slijte a podávejte s pestem. Aby byly dokonalé, zakápněte je ještě trochou olivového oleje, posypte nastrouhaným parmazánem a případně špetkou chilli.

 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit