na neděli po babičce

Bramborové knedlíky plněné uzeným a křenové zelí

21. 2. 2020

Knedlíky plněné uzeným byly láskou mého dětství. Občas člověk na staré lásky zapomene, ale já si tuto jednoduchou lahůdku aspoň jednou ročně dopřát musím. Zvlášť takhle na konci zimy, když se s hutnou českou kuchyní zase na pár měsíců loučím, protože na ni mám chuť jen když je venku pěkně sychravo. Poslední bůček, poslední knedlíky, a šup do půstu a s ním do jara!

Když mi kulaté knedlíky čas od času připadají trochu nudné, vyrábím ze stejného těsta roládu a nebo různé druhy taštiček – pak už si klidně můžete dovolit i různé experimenty (např. s uzeným do rolády zabalit i listy baby špenátu či hladkolisté petrželky).

Jako přílohu mám ráda špenát i červené zelí. Do zelí jsem si navíc zvykla přidávat trochu křenu. Možná vám to přijde podivné, ale zkuste to. Při množství, které uvádím v receptu, ho skoro neucítíte, ale dodá zelí nečekaný šmrnc.

Suroviny:

800 g brambor, varný typ C
300 g vařeného uzeného masa
180 g hrubé mouky
80 g krupice
2 vejce
1 lžička soli
hladká mouka na vál
2 lžíce sádla
1 cibule
Na zelí:
1 lžíce sádla
1 cibule
1 jablko
500 g červeného kysaného zelí
1 lžíce strouhaného křenu
cukr, sůl či ocet dle chuti

Postup:

Uvařte si předem brambory ve slupce a nechte úplně vychladnout. Mezitím si připravte zelí: v kastrůlku na lžíci sádla zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte na kostičky nakrájené jablko a chvíli opékejte. Vmíchejte slité a překrájené zelí, jemně strouhaný křen a duste zakryté doměkka. Ochutnejte a dolaďte chuť solí, cukrem či octem.

Uzené maso nakrájejte na malé kostičky. Předem si do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu, ať vám pak neřídne bramborové těsto, to by totiž nemělo dlouho stát – knedlíky mají jít do vroucí vody hned po vytvarování.

Brambory oloupejte, nastrouhejte najemno nebo prolisujte na vál, vmíchejte do nich mouku, krupici, vajíčka a sůl a rychle spojte v těsto. Dlouho ho nehněťte, to mu nesvědčí. Na vále poprášeném hladkou moukou udělejte z těsta válec, rozdělte ho na 16 dílů a každý z nich rukou stlačte do placičky. Na střed každé placičky dejte hromádku uzeného a vytvořte knedlík. Hotové knedlíky vkládejte do vroucí vody. Když začne voda znovu vřít, lehce je uvolněte ode dna a vařte 10–12 minut.

Na sádle opečte jemně nakrájenou cibuli dozlatova. Hotové knedlíky plněné uzeným vyberte a propíchejte špejlí, aby z nich vyšla pára. Na talířích je doplňte křenovým zelím a přelijte sádlem s pečenou cibulkou.

 

 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit