na neděli

Saltimbocca se zeleným chřestem

1. 5. 2020

Chystali jste se na prázdniny do Říma? Jako bytostná optimistka tvrdím, že ještě není nic ztraceno. Ale kdyby bylo, můžete si snadno udělat jednu úžasnou římskou specialitu doma, jako cenu útěchy. Její název saltimbocca se prý do češtiny dá přeložit jako „skočdohubka“. Což nemohu potvrdit, protože v italštině jsem už dvacet let ve stádiu obdivovatel-začátečník. 😀

Zvlášť teď, na konci jara, mi saltimbocca nějak kápla do noty. Možná proto, že šalvěj před domem se rozjela jako šílená, chřest právě dorazil do obchodů, a telecí maso, dřív vzácné a drahé, vidím najednou všude od supermarketů až po našeho maloměstského řezníka. Takže se všechny nitky sbíhají k saltimbocce…

Není samozřejmě nutné kombinovat ji jen s chřestem. Skvěle ladí i další druhy zeleniny – brokolice, fazolky, různě upravené brambory, nebo pořádný salát. Hodí se i bílé pečivo, třeba ciabatta, pěkně se s ním vytírá šťáva…

Ten, kdo kombinaci tenoučkého plátku telecího masa, sušené šunky a lístku šalvěje vymyslel, byl rozhodně génius. Existuje více variant – podle některých se saltimbocca obaluje v hladké mouce, podle jiných se maso v šunce důkladně zabalí…

Mně vyhovuje verze, kterou vám předkládám, a připravte se na to, že bude hotová za pár minut. Takže si všechno nachystejte předem, ať ten fofr stihnete zkoordinovat – chřest netrvá o moc déle. Celé jídlo i s přípravou vám tak skočí do hubky dřív než za půlhodiny od otevření ledničky…

Saltimbocca

Suroviny:

500 g libového telecího masa

100 g prosciutta nebo jiné sušené šunky

8 listů šalvěje

sůl a pepř

3 lžíce másla a 2 olivového oleje na opečení

1 dcl bílého vína

Postup:

Telecí si nakrájejte na tenké plátky, pomozte si i rozklepáním (ideálně mezi dvěma listy potravinové fólie). Plátek by měl být tenký asi 1/2 centimetru. Rozložte je na prkénko, osolte, opepřete, na každý plátek rozložte prosciutto a list šalvěte. Spíchněte párátkem.

Na pánvi si rozpusťte máslo, přidejte olej a saltimboccu opečte. Nejprve 4 minuty na straně, kde je šunka, poté 4 minuty na straně bez šunky. Podlijte vínem a nechte už jen projít varem. Máte hotovo a můžete podávat.

TIP: Můžete na závěr pokapat citronem. Podle mě je tahle kombinace perfektní.

TIP 2: Pokud patříte mezi šťastlivce, kteří mají v karanténě čas se vzdělávat (tj. nejste doma pracující matka školních dětí), budete mít možná chuť se trochu vzdělat v římské kuchyni – jukněte tady.

Chřest na másle

1 svazek zeleného chřestu, spíš tenčího

2 lžíce másla

sůl a pepř

Chřest opláchněte, odlámejte ztvrdlé konce. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte chřest, osolte, opepřete, podlijte minimem vody (jen aby se vytvořila pára) a chřest v pánvi opatrně promíchněte, aby byl obalený v rozpuštěném másle ze všech stran. Přiklopte poklicí nebo pečlivě zakryjte alobalem. Nechte na mírném plameni 8 minut.

 

 

 

 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit