na neděli po babičce

Roštěnky na houbách + rozmarýnové brambory

14. 5. 2020

Toto jsou roštěnky mého dětství. Milovala jsem je už jako školou povinné děvčátko a drží mě to dodnes, pak že láska není věčná!

Loni jsem moc hub nenasbírala. Nevím jestli je to tím, že bylo sucho, nebo že jsem čím dál víc slepá? Moje zásoby sušených hub tím pádem došly už někdy v březnu. Naštěstí existují žampióny, i když zkrátka vznikne jiné jídlo… Jsou to pak skvělé roštěnky na žampionech.

Pokud máte radši rýži než brambory, neváhejte ji použít, jako zkušení gourmeti jistě cítíte že k tomuhle jídlu se bude taky hodit skvěle. Obě varianty mají něco do sebe.

Každopádně se prosím nevyděste, že v textu používám slovo „brambůrky“. Neměla jsem odvahu dát ho do nadpisu, abych nevypadala jako z těch restaurací, kde vám nabídnou „pěkně vysmažený řízeček s maštěnými brambůrkami a okurčičkou“. Ale fakt je, že prostě ráda na pečení používám brambory malé, které se nemusí překrajovat – takže brambůrky, no!

Suroviny:

4 roštěnky po cca 200 g
sůl a čerstvě mletý pepř
2 lžíce dijonské hořčice
pořádná hrst sušených hub
cca 150 ml plnotučného mléka
2 lžíce rostlinného oleje
1 velká cibule
1 lžička hladké mouky
1/2 lžičky drceného kmínu
hovězí vývar nebo voda na podlévání
1 lžíce másla
Na pečené brambůrky s rozmarýnem:
1 kg malých brambor
3 snítky rozmarýnu
1 stroužek česneku
2–3 lžíce sádla nebo oleje
mořská sůl

Postup:

Roštěnky lehce naklepejte, nasekněte jim okraje, z obou stran osolte, opepřete a potřete je hořčicí. Takto si je můžete připravit už den předem a uložit přikryté v chladničce.

Houby namočte do mléka. V kastrolu rozehřejte olej a dozlatova na něm opečte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte roštěnky a po obou stranách je opečte. Pak je poprašte moukou a kmínem a znovu osmahněte. Podlijte je trochou vývaru či vody, odmíchejte všechny přípečky, přiklopte a nechte dusit. Během dušení roštěnky občas promíchejte a pokud hrozí, že by se mohly připálit, ještě jednou je podlijte (šťávu můžete nechat mírně přismahnout, dodá jídlu tu správnou chuť).

K téměř měkkému masu přidejte houby i s mlékem, ve kterém se máčely, a pak doduste zcela doměkka. Celkem to trvá hodinu až hodinu a půl, podle kvality masa.

Brambory omyjte a 10 minut vařte v osolené vodě. Slijte je a oloupejte. Vsypte je do velké pánve, přidejte rozmarýn, oloupaný česnek a tuk. Zahřejte a promíchejte. Opékejte dozlatova, trvá to asi 20 minut, a mezitím brambůrky obracejte. Až budou hotové, osolte je.

Když je maso měkké, ochutnejte a šťávu dochuťte. Vypněte a vmíchejte máslo. Podávejte s pečenými brambůrkami.

TIP: Brambůrky můžete upéct i na plechu v troubě rozpálené na 200 °C. Syrové a oloupané brambory nasypte na plech, přidejte rozmarýn (či dle chuti tymián a šalvěj), česnek a sádlo nebo olej. Promíchejte a pečte cca 40 minut dozlatova a křupava. Aspoň jednou je obraťte. Hotové osolte.

 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit