Recepty sladká tečka

Linecké košíčky s rybízovým sněhem

18. 6. 2020

Představuji vám jednu z mých nejoblíbenějších sladkostí. Přitom k rybízu jsem vždycky měla docela rezervovaný vztah – ovšem jen do chvíle, než jsem objevila krásnou kombinaci sladkého a vláčného sněhu a nakyslé chuti rybízu. K dokonalosti tyto košíčky přibližuje svou lahodnou křehkostí linecké těsto.

Rybíz u nás na zahrádce plodí hodně a spolehlivě. My jsme ovšem parta, která z červnového ovoce nejvíc miluje jahody, takže jsme dlouho nevěděli co si se záplavou rybízu počít – klasické „koláče na plech“ nám moc nejely… Ale právě tyto košíčky jsou pro mě naprosto nejlepší způsob zpracování rybízové nadílky.

Můžete samozřejmě použít i jiné druhy ovoce, ale držela bych se těch, jejichž chuť je natrpklá a výrazná – skvělé budou třeba ostružiny.

Suroviny:

300 g hladké mouky
200 g másla
100 g moučkového cukru
špetka soli
3 žloutky
Na sníh:
3 bílky
špetka soli
120 g krystalového cukru
150 g červeného rybízu

Postup:

Všechny suroviny na těsto kromě žloutků dejte do mísy a zpracovávejte nejprve nožem. Když těsto vypadá jako drobenka, přidejte žloutky a krátce propracujte a spojte rukama. Těsto by mělo zůstat studené – ideální je použít robot. Propracované těsto zabalte do fólie a dejte na půl hodiny do chladničky.

Troubu si rozehřejte na 180 °C. Vychlazené těsto rozválejte na cca 7 mm silný plát a vykrajujte z něj kolečka – buď vykrajovátkem, nebo obrácenou formičkou. Každé kolečko vmáčkněte do jeho vlastního košíčku a dno propíchejte vidličkou. Dejte je na plech předpéct, bude to trvat cca 12 minut.

Mezitím si připravte sníh. Bílky prošlehejte se špetkou soli a za postupného přisypávání cukru šlehejte na velmi pevný a lesklý sníh (zpočátku pomaleji a zrychlujte, dokud se nevytvoří špičky). Na závěr vmíchejte ručně obrané a očištěné kuličky rybízu (trochu si nechte na ozdobu).

Když začnou okraje těsta chytat barvu, vyndejte plech z trouby a teplotu snižte na 120 °C. Košíčky naplňte rybízovým sněhem do takové výšky, aby vznikl kopeček připomínající pusinku, můžete ještě dozdobit rybízem. Naplněné košíčky vraťte do trouby vyhřáté na 120 °C a pečte cca hodinu – až začne sníh mírně růžovět. Poté je vyndejte a nechte vychladnout.

TIP: A jestli milujete košíčky, určitě zkuste ještě tyto. Rybíz do nich využijete taky, a můžete ještě leccos přidat!

Komentáře

Mohlo by se vám líbit