Recepty snídaně z ciziny

Quiche s medovou cibulí a šunkou

10. 9. 2020

Vypadá to na pěkně horký baboletní víkend! A taky to vypadá, že místo společenských akcí nás zas, jako na jaře, čekají spíš výlety do přírody… 😀 Ta musí být nadšená… Jestli vás láká vidina pikniku v trávě s výhledem do údolí, mám pro vás tip na velmi elegantní svačinku – šťavnatý quiche s medovou cibulí!

Rovnou se přiznám, že na quiche jsem měla dlouho smůlu, jakkoliv je už dávno hitem dobrých kaváren a bister. Vždycky jsem jedla trochu suché, unavené kousky, a ty mě nijak nepřesvědčily. Až jednou jsem objevila quiche s cibulí a právě její šťavnatost úplně změnila můj pohled na věc. Pro radost a ještě lepší chuť nechávám cibuli předem zkaramelizovat.

Perfektním doplňkem je salát z pečených cherry rajčátek, věřte mi!

Do piknikového koše je quiche ideální, protože je snadno přenosný. S výhledem do údolí Loiry chutná jistě nejlíp, ale to tipuji, protože zrovna tohle jsem zatím nezkoušela… a v dohledné době ani nevyzkouším… 😀

Suroviny:

250 g hladké mouky a na vál
špetka soli
150 g studeného másla
1 vejce
cca 2 lžíce ledové vody
Náplň:
1–2 lžíce másla nebo oleje
3 velké cibule
200 g kvalitní vepřové uzené šunky
1 lžíce medu
250 ml smetany 33%
sůl a čerstvě mletý pepř
špetka mletého muškátového oříšku
3 velká vejce
150 g tvrdého sýra
2–3 snítky čerstvého rozmarýnu a oregana

 

Postup:

Mouku, špetku soli a pokrájené studené máslo zpracujte na drobenku – nožem na vále nebo v robotu. Přidejte vejce, pár lžic ledové vody a spojte v těsto. Zabalte ho do fólie a odložte na cca hodinu do chladničky. Na másle nebo oleji opékejte doměkka cibuli nakrájenou na plátky, trvá to asi 10 minut. Přidejte šunku nakrájenou na kostičky a až cibule zezlátne a šunka se prohřeje, vmíchejte med. Po minutě odstavte.

Na válu poprášeném moukou vyválejte těsto na kulatou placku a vyložte jí koláčovou formu o průměru 24 cm. Těsto nechte trochu přesahovat přes okraje formy, pak je seřízněte. Dno propíchejte vidličkou a pečte 10–15 minut v předehřáté horkovzdušné troubě na 180 °C dorůžova.

V misce prošlehejte smetanu, sůl, pepř, muškátový oříšek a vejce. Na předpečený korpus rozprostřete šunku s cibulí, hrubě nastrouhaný sýr, přelijte vaječnou směsí a posypte posekanými lístky rozmarýnu. Pečte dalších cca 35 minut. Náplň by měla být pevná, zlatavá, ale nepřepečte ji – quiche by ztratil šťavnatost. Ozdobte bylinkami.

 

TIP: Koláč nechte po upečení chvíli zchladnout a teprve pak krájejte. Náplň se trochu
zatáhne a půjde lépe krájet. Jezte ho hned – je výborný zatepla, ale i studený na
druhý den.
Náplň do koláče dělejte z co nejkvalitnější a šťavnaté šunky, dobrá je třeba šunka
od kosti. Místo smetany ke šlehání klidně můžete použít méně tučnou smetanu
nebo i mléko. Quiche bude také dobrý, ale méně krémový než se smetanou.

Komentáře

Mohlo by se vám líbit