na neděli pitný režim

Levandulová vodka

18. 9. 2020

Levandulovou vodku jsem kdysi ochutnala na jedné party, ale šlo o kupovaný nápoj, který mě zaujal víc názvem než chutí – a tak jsem si našla způsob, jak ji připravit z přírodních surovin. Mezi mými kamarádkami se stala velkým hitem.

Pokud chcete dosáhnout výrazně narůžovělé barvy, použijte levanduli brzy po sezóně, v průběhu podzimu už její barvivo bledne – a ideální je připravit si z ní předem sirup, který pak použijete do drinku místo medu a levandule. Zvládnete to jednoduše podle tipu.

Ale pokud vám stačí jen jemné zabarvení a zásadní je chuť, můžete mít svou levandulovou vodku na stole za pět minut…

Suroviny:

Pro 1 osobu:
4 cl vodky
3 cl citronové šťávy
1 lžíce tekutého medu
1 lžíce sušených květů levandule
kousek (1 cm) vanilkového lusku
kostky ledu

Postup:

Do šejkru s 5 kostkami ledu přilijte vodku, citronovou šťávu a přidejte lžíci medu. Doplňte levandulovými květy a rozkrojeným kouskem vanilkového lusku, pořádně asi 3 minuty protřepejte.

Do skleničky (např. whiskovky) dejte dle chuti další led, z šejkru přilijte přes jemný cedníček koktejl a hned podávejte – v sezoně ozdobené větvičkou čerstvé levandule, jinak plátkem citronu. Pijte třeba růžovým či fialovým brčkem. Chcete-li lehčí a více osvěžující drink, dolijte ho ve sklenici sodovkou v množství, které vám bude vyhovovat.

TIP: Na dochucování drinků můžete použít i levandulový sirup. Připravíte ho snadno svařením levandulových květů s vodou a cukrem na sirup. Ten nechte ještě vychladnout a louhovat. Pak slijte přes jemné sítko a uchovejte v chladu a temnu.

Komentáře

Mohlo by se vám líbit