po babičce polévky

Kachní kaldoun

22. 11. 2023

V poslední době jsem si oblíbila péct kachnu naporcovanou. Rozdělím ji na jednotlivé porce a ty pěkně napěchuju do malého pekáčku, přidám i kůži odřezanou z nepoužitých částí a dám společně péct. Jak se kůže vypéká, kachní porce se brzy koupou ve vlastním sádle, a výsledek je skvělý.

Díky tomu mi zbyde skelet, ze kterého je prostě báječný kaldoun. A tak si ho letos na podzim fakt užíváme. Puristé budou jistě nadávat, že do správného kaldounu patří ještě široké nudle, ale my doma v polévce s jíškou už další mouku nepotřebujeme – tak ho zkrátka děláme bez nudlí! Pokud ale rádi dodržujete tradici se vším všudy, rozhodně vám nebudu bránit, že?

Ostatně, záleží jen na vás, jak moc si s kaldounem chcete vyhrát. Moje verze níže je taková střední cesta.

  • Máte-li čas a chuť, klidně si do něj připravte vlastní domácí široké nudle (recept najdete třeba tady, u báječné kolegyně Florentýny).
  • A naopak – co se týče játrových knedlíčků, níže máte sice recept jak si je udělat doma, ale věřte že ve fofru rozhodně nepohrdnu skvělou játrovou zavářkou od našeho řezníka.
  • Jako u všech tradičních jídel, i u kaldounu najdete desítky variant a každý přísahá na tu svou. Někdo do něj pridává i čerstvou smetanu! My ho máme rádi bez, ale zkuste to. Třeba vás tahle lahodná – ale už docela těžká – verze bude bavit ještě víc.

Máte tedy možnost přichystat “pečlivý kaldoun” i “bleskový kaldoun”, podle toho kolik máte času i energie. Věřte, že i ten bleskový je jednou z nejlepších polévek, co česká kuchyně nabízí. A to je co říct, protože já je miluju všechny! (no dobře, kromě dršťkovky…) 🙂

 

Suroviny na vývar (4 porce):

skelet z kachny (a drůbky, máte-li)

2 bobkové listy

10 kuliček pepře

5 kuliček nového koření

1 cibule

2 stroužky česneku

1 mrkev + kousek celeru + 1 petržel

sůl a pepř

špetka muškátového květu

 

Suroviny na polévku:

2 lžíce másla

2 lžíce hladké mouky

1 mrkev + kousek celeru + 1 petržel

vychladlý kachní vývar

kachní maso obrané z kostí

nasekaná petrželka nebo pažitka

 

Na játrové knedlíčky:

200 g kachních jater

6 stroužků česneku

sůl + pepř

1 vejce

majoránka

50 g másla

50 g strouhanky

Postup:

  1. Nejdřív si připravte vývar – všechny suroviny dejte do litru vody a nechte pomalu táhnout kolem bodu varu, ideálně tak 2 hodiny. Pak ho nechte vychladnout. Pokud spěcháte, můžete k přípravě polévky použít horký (jíšku ale pak nejdřív rozmíchejte studenou vodou).
  2. Rozmixujte kachní játra, promíchejte je se všemi surovinami na knedlíčky, vytvarujte z nich malé kuličky a uvařte je mírným varem 5 minut zvlášť v osolené vodě. Pak je propláchněte studenou vodou a odložte na stranu.
  3. Očistěte si kořenovou zeleninu a nakrájejte ji na malé kostičky. Ty opečte na másle do mírného zlatova. Zasypte moukou a za stálého míchání vytvořte voňavou jíšku. Tu zalijte ji přeceděným studeným vývarem a rozmíchejte. Nechte vařit pomalým varem asi 20 minut.
  4. Mezitím oberte maso z vyvařených kostí a také ho přidejte do polévky. Na posledních 5 minut přidejte i předvařené játrové knedlíčky – díky tomu se nerozvaří, ale přesto předají polévce trochu své chuti. Ochutnejte a dochuťte solí či pepřem. Nechte trochu odpočinout, aby se chutě propojily.
  5. Podávejte posypaný petrželkou nebo pažitkou.

 

Kdybyste přece jen chtěli něco přikousnout, co třeba ořechový chléb?

 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit