Křehké (nebo linecké) těsto mám naprosto nejradši! Připadá mi ze všech nejlahodnější – možná je to i díky té zvláštní kombinaci: je zároveň křupavé, a zároveň se vám rozplyne na jazyku (to díky spoustě másla). Křehké košíčky můžete zdobit jakýmkoliv ovocem, které vám poskytla zahrada – a až za pár týdnů udeří zima a nebude už čerstvého nic, klidně sáhněte třeba po kompotovaných mandarinkách. Osvědčily se mi ale i zásoby z mrazáku, třeba rybízu mívám vždycky dost a přežije mráz ve slušné kondici.
Vyřádit se můžete i při přípravě krému – pokud budete košíčky jíst za chvíli, stačí vám i dobře ušlehaná šlehačka. Nebo do ní den předem dejte rozpustit bílou čokoládu, přes noc pořádně vychlaďte, a pak šlehačku vyšlehejte i s ní. Získáte tak bílou variantu pařížské šlehačky.
Můžete je upéct i v plechu na muffiny, ale mně se stejně nejvíc líbí staré klasické formičky na košíčky. Koupíte je levně v každých domácích potřebách a tipla bych si, že to rozhodně nebudou vyhozené peníze, u nás doma se děti dožadují košíčků každou chvíli.
Formičky na vánoční cukroví mám zastrčené v hlubinách almary, protože je vytáhnu jednou za rok. Takové flákání ale formičky-košíčky rozhodně nečeká!
Suroviny na 20 košíčků:
150 g hladké mouky a na vál
40 g moučkového cukru
špetka soli
1 lžička nastrouhané citronové kůry
120 g vychlazeného másla
1 žloutek
Na krém:
400 ml plnotučného mléka
30 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového pudinku
dřeň z 1 vanilkového lusku
80 g změklého másla
2 lžíce citronové šťávy
Na ozdobu:
čerstvé ovoce – buď drobné, nebo pokrájené na úhledné kostičky
lístky meduňky a máty
Postup:
Mouku a cukr promíchejte se špetkou soli a jemně nastrouhanou
citronovou kůrou. Přidejte nakrájené máslo a zpracujte nožem
či v robotu. Vmíchejte žloutek a vypracujte hladké těsto. Zabalte
ho do fólie a uložte na půl hodiny do chladničky.
Troubu předehřejte na 180 °C. Na pomoučeném vále vyválejte těsto
na tenký plát a formičkou z něj vypichujte kolečka. Těmi vyložte
formičky a těsto vtlačte do všech záhybů. Naskládejte je na plech
a pečte cca 15 minut dozlatova. Košíčky nechte několik minut stát a poté
je opatrně vyklepněte z formiček. Než budete košíčky plnit, nechte je
úplně vychladnout.
Z mléka, poloviny cukru, pudinkového prášku a vanilky uvařte za stálého
míchání hustý pudink. Odstavte a do ještě teplého pudinku metličkou
zašlehejte máslo a zbytek cukru. Až krém úplně vychladne, znovu ho
prošlehejte dohladka s citronovou šťávou (je-li hodně tuhý a nedaří se
vám vyšlehat dohladka, pomozte si mixérem). Krémem naplňte košíčky,
ozdobte je ovocem a zelenými lístky. Dejte je na 2 hodiny do chladničky.
TIP:
Pokud budete péct větší množství košíčků a budete je připravovat dopředu
či budou někde déle stát, pomocí štětečku nebo mašlovačky přeleštěte ovoce
a krém vlahou želatinou (použijte dortovou želatinu v sáčku a připravte ji podle
návodu na obalu). Povrch pak neoschne a ovoce se bude krásně lesknout!