Tento recept má prý původ na Sicílii, já ho ovšem ochutnala v Toskánsku, a tak ho budu mít už navždy spojený s výhledem na kopcovitou toskánskou krajinu přes sklenku červeného vína. Což se, přiznávám, nebezpečně blíží mojí představě ráje. Vysvětlení názvu „agrodolce“ je tak prosté, až mě to trochu zklamalo, čekala jsem něco venkovsky romantičtějšího, ale je to zkrátka králík na sladkokyselo… Recept má spoustu lokálních variant, a proto vám nabízím svou osvědčenou. Čokolády se nelekejte, tou přece nemůžete nikdy nic zkazit! Navíc je to typický recept na dámskou jízdu, takže do něj čokoláda patří už z principu, ne?
Suroviny:
1 rozporcovaný králík (nebo 4–6 králičích stehen)
sůl a pepř
50 g hladké mouky
60 ml olivového oleje
2 lžíce másla
1 malá cibule
1 mrkev
1 řapík celeru
3 stroužky česneku
100 g slaniny (ideálně pancetty)
3 kuličky jalovce
5 kuliček černého pepře
3 snítky čerstvého tymiánu a trocha na ozdobu
1,5 lžíce třtinového cukru
60 ml bílého vinného octa
po hrsti rozinek, mandlí a vlašských ořechů
20 g tmavé čokolády (50 % kakaa)
Postup:
Porce králíka osolte, opepřete a obalte v mouce (přebytky mouky
oklepejte, ať nepadají do kastrolu). V kastrolu si rozpalte olivový
olej a na prudkém plameni na něm opečte maso ze všech stran
dozlatova. Pak ho dejte stranou do misky.
Pod kastrolem snižte plamen na střední stupeň, přidejte máslo,
počkejte, až se rozpustí, a pak vložte nakrájenou cibuli, mrkev,
celer a česnek. Opékejte několik minut, přidejte na proužky
nakrájenou pancettu, jalovec (mírně ho rozmáčkněte nožem),
pepř, tymián a cukr a nechte ještě minutku opéct, až se
koření rozvoní.
Maso vraťte zpět do kastrolu. Pak už doplňte jen ocet a půl litru
vody, přiklopte pokličkou a nechte 45 minut probublávat.
Ke konci můžete do silnější části masa píchnout, jestli je
dostatečně měkké.
Pokud ano, přidejte mandle, rozinky, pokrájené ořechy a čokoládu
nalámanou na kostičky. Na mírném plameni nechte čokoládu
rozpustit a vše ostatní prohřát za občasného promíchání – bude
to trvat jen několik minut. Za ideální přílohu považuji bílé pečivo,
polentu nebo rýži.
TIP: Králičí maso si o slaninu přímo říká. V původní receptuře je italská pancetta, ale věřte mi, že jiným dobrým druhem slaniny tohle jídlo nemůžete zkazit…
Komentáře