na neděli Recepty

Kuřecí řízečky v křupavém obalu

23. 11. 2018

Zdrobnělinám se snažím vyhýbat od chvíle, kdy jsem se svého tehdy pětiletého syna zeptala, jestli chce chlebíček, a on mi odpověděl: „Jako že ten chleba bude malej, nebo proč to říkáš takhle?“ V případě kuřecích řízečků se tomu ale vyhnout nedá. Jsou totiž opravdu malé, tak jim přece nebudu říkat řízky! A navíc jsou zbožňovaným jídlem malých dětí. Můžete k nim podávat třeba zeleninový salátek a bramborovou kašičku. Tedy pardon, vlastně salát a kaši… Křupavý obal z cornflaků a mandlových lupínků jim přidává zajímavou chuť a vtipný střapatý vzhled.

Suroviny:

600 g kuřecích prsou
100 ml bílého jogurtu
sůl a pepř
chilli dle chuti
1 vejce
200 g cornflaků
50 g mandlových lupínků
rostlinný olej na smažení

Postup:
Kuřecí prsa nakrájejte na plátky silné cca 1,5 cm – a to napříč, aby vám místo velkých řízků vznikaly malé oválky. Ty pak zlehka naklepejte po obou stranách. V misce smíchejte jogurt, sůl a pepř. Množství chilli si rozhodněte sami podle toho, jestli budete řízečky servírovat malým dětem. Na závěr vmíchejte vajíčko.

Do této směsi vložte kousky masa tak, aby byl každý plátek ponořený z obou stran, a nechte je v ní odpočívat 2 až 3 hodiny. Před konečnou přípravou dejte cornflaky a mandlové lupínky do silnějšího sáčku a rozdrťte je nahrubo tupou stranou paličky.

Z mísy postupně vyndávejte plátky masa, nechte je vždy jen lehce okapat (marinádu nestírejte) a obalte ve směsi lupínků. Nejlépe to jde rukama, každý kousek masa v nich několikrát obtiskněte, aby se na něj lupínky pěkně hustě nalepily.

Na pánvi rozpalte olej a pak osmažte řízečky dozlatova z obou stran. Vedle pánve mějte připravenou mísu vyloženou několika papírovými utěrkami, do ní řízečky ukládejte, aby se odsál přebytečný olej a uchovalo teplo.

TIP: Marinování masa ve směsi jogurtu a vajíčka je můj oblíbený trik, který je obzvlášť vhodný právě pro kuřecí prsa. Spousta lidí preferuje prsní řízky, protože na rozdíl od těch stehenních mají pěkný jednolitý tvar, jenže jejich nevýhodou bývá menší šťavnatost. Právě marinování v jogurtu je dokonalý způsob, jak maso udělat šťavnatějším. Zkuste to a uvidíte!

Komentáře

Mohlo by se vám líbit